Φόρουμ και αντι- φόρουμ στην Αθήνα για μετανάστες

Σχεδιασμός πολιτικών - Συναυλία στην πλατεία του Αγίου Παντελεήμονα

Συναυλία στην πλατεία του Αγίου Παντελεήμονα προγραμματίζεται το απόγευμα της Δευτέρας, στο πλαίσιο της Διεθνούς Συνόδου Μεταναστευτικών και Αντιρατσιστικών Οργανώσεων, οι εργασίες της οποίας ολοκληρώνονται αύριο Τρίτη, στην ΑΣΟΕΕ.

Η Σύνοδος Μεταναστευτικών και Αντιρατιστικών Οργανώσεων, ή "αντι- φόρουμ" όπως χαρακτηριστικά ονομάζεται, πραγματοποιείται σχεδόν ταυτόχρονα με το τετραήμερο Παγκόσμιο Φόρουμ για τη Μετανάστευση και την Ανάπτυξη που ξεκινά σήμερα Δευτέρα στην Αθήνα. Στο Φόρουμ θα παραστεί και ο ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Γκι- Μουν.

Παράλληλα, το Ίδρυμα Ωνάση διοργανώνει από σήμερα Δευτέρα στον Αστέρα Βουλιαγμένης διήμερη "συνάντηση της Κοινωνίας των Πολιτών", με τη συμμετοχή περισσοτέρων από 200 συνέδρων, μέλη ΜΚΟ και άλλων Οργανώσεων απ όλο τον κόσμο.

Μιλώντας στη συνάντηση ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Σπύρος Βούγιας σημείωσε ότι η ελληνική κυβέρνηση θα διαπραγματευτεί ξανά με την ΕΕ, ώστε το μεταναστευτικό να μην είναι πρόβλημα της Ελλάδας, αλλά της Ευρώπης.


Αντικείμενο του Παγκόσμιου Φόρουμ θα είναι κυρίως ο σχεδιασμός πολιτικών μέσω των οποίων μπορεί η οικονομία της ανεπτυγμένης Δύσης να επωφεληθεί τα μέγιστα από τους αλλοδαπούς.

Αντιθέτως, το αντι-φόρουμ επικεντρώνεται στην εκμετάλλευση των αλλοδαπών (εργασιακή αλλά και σεξουαλική), στην εκπαίδευσή τους, στην πολιτική των συνόρων, στα νέα προσφυγικά "κύματα" που προκαλεί η κλιματική αλλαγή κα.

Όπως χαρακτηριστικά σημείωσε ο κ. Θανάσης Κούρκουλας από την Κίνηση "Απελάστε το Ρατσισμό", στη δεκαετία του 1990 περίπου ένα εκατ. αλλοδαποί πέρασαν στη χώρα, οι μισοί από αυτούς Αλβανοί. Την ίδια στιγμή, απελάθηκαν δυο εκατ. αλλοδαποί, κυρίως Αλβανοί με λεωφορεία από την Κακκαβιά.

Από την πλευρά του ο κ. Βασίλης Τσιάνος, λέκτορας της Κοινωνιολογίας της Μετανάστευσης στο πανεπιστήμιο του Αμβούργου σημείωσε ότι τα προγράμματα επαναπατρισμού από την Ισπανία, τη Γαλλία και την Ιταλία στις χώρες προέλευσης ελάχιστα έχουν επιτύχει.
skai.gr