Τι απαντούν οι μηχανικοί της Nasa για τα "άγνωστα σήματα" του Voyager 2!


  Μία σειρά από "ακατάληπτα" σήματα που ξεκίνησε να στέλνει στη Γη το διαστημικό σκάφος Voyager 2, έγιναν αφορμή για δεκάδες σενάρια.
  Από τις 22 Απριλίου, που οι επιστήμονες της NASA αντιλήφθηκαν το φαινόμενο, μέχρι και χθες, υπήρχε έντονη φημολογία για πιθανή κατάληψη του Voyager 2 από "εξωγήινες δυνάμεις" ("Ποιός διακόπτει την αποστολή σημάτων από το Voyager 2;")
Η αρχική εκτίμηση των μηχανικών της Nasa
  Οι επιστήμονες του τμήματος JPL (Jet Propulsion Laboratory) της Nasa, από την πρώτη στιγμή προέβησαν σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για τον εντοπισμό και την αποκατάσταση του προβλήματος.
  Σύμφωνα με την ανακοίνωση τύπου που εξέδωσε το..
εργαστήριο JPL πριν από λίγες ημέρες,"το πρόβλημα πρωτοπαρουσιάστηκε όταν τα δεδομένα για τις συνθήκες που επικρατούν στο διάστημα, τα οποία συλλέγει το Voyager 2, άρχισαν να καταφθάνουν στο κέντρο ελέγχου στη Γη σε ακατάληπτη μορφή χωρίς οι ειδικοί να μπορέσουν να τα αποκρυπτογραφήσουν".

  Η εξήγηση που έδιναν τότε οι επιστήμονες, ήταν πως το πρόβλημα οφειλόταν στην κατάσταση της μνήμης του υπολογιστή που μορφοποιεί τα σήματα πριν αυτά αποσταλούν πίσω στο κέντρο ελέγχου. Έτσι, είτε πρόκειται για στοιχεία που έχουν υποστεί φθορά, είτε για κάποια λάθος "bits" που έχουν εισχωρήσει στη κεντρική μνήμη προκαλώντας την "ακατάληπτη μορφή"!
Η ανακοίνωση της Nasa για τα "ακατάληπτα σήματα" του Voyager 2
  Μετά την ολοκλήρωση των ερευνών, οι μηχανικοί του JPL της Nasa, ανακοίνωσαν ότι κατάφεραν να εξηγήσουν με επιστημονικά δεδομένα, την αποστολή "ακατάληπτων σημάτων" από το διαστημικό σκάφος:
  " Ένα μικρό κτύπημα που επηρέασε τη μνήμη ενός ηλεκτρονικού υπολογιστή του σκάφους, φαίνεται να έχει προκαλέσει την αλλαγή του τρόπου μετάδοσης των επιστημονικών δεδομένων που επιστρέφουν από το Voyager 2 στη Γη".
  Στην ανακοίνωση προσθέτουν ότι μόλις στις 12 Μαΐου οι μηχανικοί κατάφεραν να λάβουν πλήρη ανάγνωσης μνήμης από τα δεδομένα του ηλεκτρονικού συστήματος πτήσης, αφού η μεγάλη απόσταση του Voyager 2 από τη Γη, απαιτεί ανάλογο χρόνο μέχρι να επιστρέψουν τα δεδομένα που στέλνει. Αφού εντόπισαν το κομμάτι της μνήμης που είχε πρόβλημα, το απομόνωσαν και τις επόμενες ημέρες σχεδιάζουν να το επαναφέρουν στην κανονική του κατάσταση.
http://www.pyles.tv/News/diastima/Nasa_voyager_problem.aspx