Ελληνική αποστολή στη Νήσο του Πάσχα για την ολική έκλειψη Ηλίου της 11ης Ιουλίου!

  Για την "μυστηριώδη" Νήσο του Πάσχα", στον Ειρηνικό Ωκεανό αναχώρησε την Κυριακή 4 Ιουλίου ομάδα επιστημόνων απο το Α.Π.Θ., με σκοπό να παρατηρήσει την ολική έκλειψη ηλίου της 11ης Ιουλίου!
 Η έκλειψη αναμένεται με ενδιαφέρον από την επιστημονική κοινότητα, καθώς θα προσφέρει νέα δεδομένα για την κατάσταση του μαγνητικού πεδίου του Ήλιου και κατά πόσο αυτή επηρεάζει ή όχι τη θερμοκρασία του ηλιακού στέμματος, που ωστόσο καμία σχέση δεν έχει με τη θερμοκρασία στη Γη.
 «Όταν γίνεται αντιστροφή του μαγνητικού πεδίου του Ήλιου (π.χ. ο νότιος πόλος γίνεται βόρειος), παρατηρείται ελάττωση της έντασης του μαγνητικού πεδίου και αντίστοιχη μείωση της θερμοκρασίας στέμματος», δήλωσε ο επικεφαλής της αποστολής, καθηγητής Φυσικής του ΑΠΘ, Γιάννης Σειραδάκης.
 Οι παρατηρήσεις θα δώσουν απαντήσεις στο βασικό ερώτημα...
«πως θερμαίνεται ο Ήλιος;». Σύμφωνα με τις σημερινές θεωρίες, αυτό επιτυγχάνεται είτε μέσω του μαγνητικού του πεδίου, είτε δια των κρούσεων των στοιχείων του (που δημιουργούν πίεση και συνεπώς μετάδοση της ενέργειας).
Οι έλληνες της αποστολής στο Νησί του Πάσχα.
  Όπως διαβάζουμε στο astronomy.gr, της αποστολής ηγείται ο καθηγητής Αστρονομίας του ΑΠΘ Γιάννης Σειραδάκης, ενώ υπεύθυνος των πειραμάτων θα είναι ο ερασιτέχνης αστρονόμος Αριστείδης Βούλγαρης, o οποίος κατασκεύασε ένα πρωτοποριακό όργανο - τηλεσκόπιο, ικανό να ανιχνεύει συγχρόνως και με μεγάλη ακρίβεια την κατάσταση ιονισμού (ηλεκτρικό φορτίο) διαφόρων χημικών στοιχείων στην ατμόσφαιρα του ήλιου

  Την ομάδα θα συνδράμει και ο διαστημικός ερευνητής του Πανεπιστημίου του Σικάγου Αθανάσιος Οικονόμου. Η ομάδα του ΑΠΘ συνεργάζεται στενά και γι’ αυτήν την έκλειψη με τον διακεκριμένο Αμερικανό αστρονόμο Jay Pasachoff.

Πειράματα και μετρήσεις που θα πραγματοποιηθούν στη διάρκεια της έκλειψης:

1. Λήψη φωτογραφιών στο λευκό φως.

2. Λήψη φωτογραφιών του στιγμιαίου φάσματος μέσω φασματογράφου 300 γραμμών/mm.

3. Kυκλική σάρωση του στέμματος με τη χρήση πρίσματος Dove και λήψη φωτογραφιών μέσω φασματογράφου 1200 γραμμών/mm στις γραμμές FeX και FeXIV.

4. Ακολουθία φωτογραφιών στις γραμμές εκπομπής του υδρογόνου Hα της χρωμόσφαιρας και του Mg-FeI/II της κατώτερης χρωμόσφαιρας, μέσω διαφορικού φασματογράφου, με δύο κάμερες CCD.
H "ομάδα εκλείψεων" του Αριστοτελείου!

  Η «ομάδα εκλείψεων» του ΑΠΘ είναι πια μια ομάδα βετεράνων, με συμμετοχή στις αποστολές στο Καστελόριζο (2006), στη Σιβηρία (2008) και στην Κίνα (2009). Μάλιστα, συγκρίνοντας το φάσμα που πήραν από την έκλειψη του 2008 με το αντίστοιχο από την έκλειψη του 2006, οι Α. Βούλγαρης, Τ. Αθανασιάδης, Γ. Σειραδάκης και J. Pasachoff, διαπίστωσαν σημαντικές διαφορές στην ένταση δύο φασματικών γραμμών εκπομπής από το ηλιακό στέμμα (συγκεκριμένα, γραμμές εκπομπής του σιδήρου), οι οποίες υποδήλωναν μεταβολή στη θερμοκρασία του στέμματος. Η επεξεργασία των δεδομένων επαλήθευσε αυτήν την αρχική υπόθεση και η εργασία δημοσιεύτηκε online στο περιοδικό Solar Physics (5 Ιουνίου 2010). Πρόκειται για μια σημαντική επιτυχία της ομάδας.

  Η ολική έκλειψη Ηλίου στο νησί του Πάσχα - στις 11 Ιουλίου - θα διαρκέσει μόλις τέσσερα λεπτά (ώρα Ελλάδος 23.10) και δεν θα είναι ορατή από τη χώρα μας. Συγκεκριμένα, θα τη δουν λιγότεροι από 5.000 άνθρωποι, γιατί το ίχνος της που διασχίζει τον Ειρηνικό ωκεανό, διέρχεται μόνο από μερικά μικρά νησάκια.
Πηγή www.astronomy.gr
          www.ert3.gr

http://www.pyles.tv/News/epistimi-texnologia/Eklipsi_Easter_Island.aspx