Αυξήθηκε η θερμοκρασία του Ήλιου


Αυξήθηκε η θερμοκρασία του Ήλιου όπως προκύπτει από τις μετρήσεις που πραγματοποίησε η ελληνική αποστολή, η οποία συμμετέχει σε πειράματα και παρατηρήσεις της ολικής έκλειψης του Ηλίου στο νησί του Πάσχα.

Οι Έλληνες πραγματοποίησαν φασματοσκοπικές μετρήσεις του ιονισμένου σιδήρου (FeX και FeXIV), του Μαγνησίου (Mg) και του Υδρογόνου στην ατμόσφαιρα του Ήλιου. Οι καιρικές συνθήκες ήταν εξαιρετικές, παρόλο που τις προηγούμενες ημέρες ο καιρός ήταν βροχερός.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της αποστολής, Καθηγητή του Τμήματος... Φυσικής του Α.Π.Θ., Γιάννη Σειραδάκη από μία πρώτη ανάλυση των δεδομένων προκύπτει ότι ο σίδηρος FeXIV, σε αντίθεση με τις προηγούμενες δύο εκλείψεις, που πραγματοποιήθηκαν το 2006 και το 2008, παρουσιάζεται άφθονος, σε σχέση με άλλα στοιχεία.

Το γεγονός αυτό αποδίδεται στην αύξηση της θερμοκρασίας τού Ήλιου λόγω της ανάκαμψης της δραστηριότητάς του, η οποία συνδέεται με την αντιστροφή του μαγνητικού πεδίου του Ήλιου που πραγματοποιείται κάθε 11 χρόνια.

Στο Νησί του Πάσχα συμμετείχε επίσης μια αμερικανική αποστολή, υπό τον γνωστό κυνηγό εκλείψεων, Jay Pasahoff, η οποία κάλυψε φωτογραφικά την έκλειψη, καθώς και μια ινδική αποστολή, η οποία έκανε φασματοσκοπικές παρατηρήσεις μεγάλης ακρίβειας σε περιορισμένες περιοχές του στέμματος του Ήλιου και μερικές μικρότερες αποστολές.

Στο νησί του Νοτίου Ειρηνικού συγκεντρώθηκαν επίσης μερικές χιλιάδες τουρίστες και θαυμαστές εκλείψεων με την παρουσία των οποίων, υπερδιπλασιάστηκε προσωρινά ο πληθυσμός του νησιού.
http://www.skai.gr/news/technology/article/147633/ayxithike-i-thermokrasia-toy-ilioy/