Στενές επαφές με γιγάντιο αστεροειδή


ΛΟΝΔΙΝΟ Εικόνες ενός γιγάντιου αστεροειδούς, της Λουτεσίας, που κινείται στη Ζώνη των Αστεροειδών, ανάμεσα στον Αρη και στον Δία, έλαβε το σκάφος «Rosetta» της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Διαστήματος (ΕSΑ). Πρόκειται για τον μεγαλύτερο αστεροειδή που έχει ποτέ δεχθεί «επίσκεψη» από διαστημικό σκάφος, υποστηρίζουν οι επιστήμονες της ΕSΑ. Υπογραμμίζουν ότι η νέα γνώση που θα προκύψει από αυτή τη... στενή επαφή ίσως κρατά το «κλειδί» της ιστορίας του ηλιακού μας συστήματος.

Το περασμένο Σάββατο, στις 18.44 ώρα Ελλάδας, το «Rosetta» πλησίασε τον αστεροειδή που έχει διάμετρο περίπου 100 μέτρων σε....
απόσταση 3.162 χιλιομέτρων, με σχετική ταχύτητα 54.000 χιλιομέτρων ανά ώρα. Η Λουτεσία, η οποία ανακαλύφθηκε πριν από 150 χρόνια, έλαβε το όνομά της από την προρωμαϊκή πόλη που βρισκόταν στη θέση του Παρισιού.

Οι εικόνες που έλαβε το διαστημικό σκάφος αναμένεται να αποδειχθούν πολύτιμες καθώς οι αστεροειδείς θεωρείται ότι αποτελούν κατάλοιπα από τον σχηματισμό του ηλιακού μας συστήματος πριν από περίπου 4,6 δισ. έτη με αποτέλεσμα η μελέτη τους να μπορεί να προσφέρει στοιχεία για τη γέννηση και την εξέλιξη των κομητών, των αστεροειδών και των πλανητών.

Πάντως θα παρέλθουν αρκετές εβδομάδες πριν οι 400 εικόνες που ελήφθησαν από τα ευαίσθητα όργανα του «Rosetta» να αναλυθούν πλήρως από τους επιστήμονες. Σε κάθε περίπτωση οι ειδικοί της ΕSΑ κάνουν ήδη λόγο για τεράστια επιτυχία.