Νέα μέθοδος εμβολιασμού με «τσιρότο»

Μπορεί να αντικαταστήσει τις βελόνες


Αμερικανοί ερευνητές ανέπτυξαν μια νέα τεχνική εμβολιασμού που χρησιμοποιεί επιθέματα εμβολίων ("τσιρότα") και μπορεί να αντικαταστήσει τις επώδυνες βελόνες.

Παράλληλα υπόσχεται μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα στην ανοσία κατά διαφόρων ασθενειών, όπως η γρίπη.

Κάθε "τσιρότο" εμβολίου διαθέτει εκατοντάδες μικροσκοπικές βελόνες που διαλύονται μέσα στο δέρμα. Στο μέλλον, σύμφωνα με τους επιστήμονες, οι άνθρωποι θα μπορούν να εμβολιάζονται μόνοι τους.

Οι δοκιμές σε ποντίκια έδειξαν ότι η νέα τεχνική παράγει καλύτερες αντιδράσεις του ανοσοποιητικού συστήματος του οργανισμού σε σχέση με τα συμβατικά εμβόλια μέσω βελονών.

Η μέθοδος, που ...παρουσιάστηκε στο περιοδικό ιατρικής "Nature Medicine", αναπτύχθηκε από ερευνητές του πανεπιστημίου Έμορι και του Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Τζόρτζια (Georgia Tech) των ΗΠΑ, με επικεφαλής τον καθηγητή Ρίτσαρντ Κόμπανς, σύμφωνα με το BBC.

Στην ερευνητική ομάδα συμμετέχουν οι ελληνικής καταγωγής ερευνητές Δημήτρης Κουτσονάνος και Ιωάννα Σκούντζου της Ιατρικής Σχολής του πανεπιστημίου Έμορι.

Κάθε "τσιρότο" περιέχει τουλάχιστον 100 μικρο-βελόνες με μήκος μόλις 0,65 χιλιοστά η κάθε μια. Οι μικροσκοπικές βελόνες είναι έτσι σχεδιασμένες, ώστε να τρυπούν τα εξωτερικά στρώματα του δέρματος και στη συνέχεια να διαλύονται σε αυτό.

Τα τεστ σε πειραματόζωα αφορούσαν το εμβόλιο της γρίπης και έδειξαν ότι μετά από τρεις μήνες η νέα μέθοδος είχε παράγει περισσότερα αντισώματα σε σχέση με τον παραδοσιακό εμβολιασμό. Αν περαιτέρω δοκιμές επιβεβαιώσουν την αποτελεσματικότητα του "τσιρότου", τότε δεν θα χρειάζεται πια εξειδικευμένο προσωπικό για τον εμβολιασμό, ούτε η διαδικασία θα είναι επώδυνη και επίφοβη (ειδικά για τα παιδιά), αφού θα γίνεται από τους ίδιους τους ανθρώπους.
skai.gr