Ανακαλύφθηκαν τα μεγαλύτερα μόρια άνθρακα στο διάστημα


Τα μεγαλύτερα μόρια άνθρακα που έχουν ποτέ βρεθεί στο διάστημα, ανακαλύφθηκαν από καναδούς, αμερικανούς και γάλλους επιστήμονες.

Πρόκειται για τον λεγόμενο "τρίτο τύπο" άνθρακα, που αποτελείται από τρισδιάστατα σφαιρικά μόρια σε μέγεθος μπάλας ποδοσφαίρου (buckyballs).

Αντίθετα με τον γραφίτη και το διαμάντι (τους άλλους δύο τύπους άνθρακα), που συναντώνται ευρέως στη Γη, τα γιγάντια μόρια-μπάλες είχαν δημιουργηθεί μόνο σε.... επιστημονικά εργαστήρια πριν από 25 χρόνια και η ύπαρξή τους δεν είχε ποτέ αποδειχθεί στο σύμπαν μέχρι τώρα.

Οι ερευνητές, σύμφωνα με το BBC, υπό τον Γιαν Κάμι του καναδικού πανεπιστημίου του Δυτικού Οντάριο, όπως αναφέρουν σε σχετική μελέτη που παρουσίασαν στο περιοδικό "Science", χρησιμοποίησαν το υπέρυθρο τηλεσκόπιο "Σπίτσερ" της NASA και εντόπισαν τα buckyballs σε ένα νέφος κοσμικής σκόνης που περιβάλλει ένα μακρινό άστρο, στον ουρανό του νοτίου ημισφαιρίου, σε απόσταση περίπου 6.500 ετών φωτός από τη Γη.

Οι επιστήμονες αναζητούσαν κάτι άλλο, όταν τυχαία ανίχνευσαν την υπέρυθρη "υπογραφή" κάποιων μεγάλων αντικειμένων, τα οποία, μετά από εξέταση, αποδείχτηκε ότι ήσαν τα μεγάλα μόρια του "τρίτου τύπου" άνθρακα.

Τα buckyballs είναι μόρια αποτελούμενα 60 άτομα άνθρακα διατεταγμένα σε εναλλασσόμενα πενταγωνικά και εξαγωνικά σχήματα κι ενωμένα μαζί σε μια σφαίρα, που έχουν πάρει το όνομα του διάσημου αρχιτέκτονα και εφευρέτη Μπακμίνστερ Φούλερ, δημιουργού του γεωδαιτικού θόλου στον οποίο μοιάζουν πολύ τα μόρια.

Οι επιστήμονες θέλουν να μάθουν ποιο ποσοστό του άνθρακα του σύμπαντος βρίσκεται "κλειδωμένο" σε αυτά τα γιγάντια σφαιρικά μόρια, καθώς επίσης να αξιοποιήσουν τις γνωστές ιδιότητές τους.
http://www.skai.gr/news/technology/article/148486/anakalyfthikan-ta-megalytera-moria-anthraka-sto-diastima-/