ΤΟ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΡΩΣΙΚΟ ΤΗΛΕΣΚΟΠΙΟ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ





astro-web-titelΗ κατασκευή του μεγαλύτερου τηλεσκοπίου νετρίνων στον κόσμο, αξίας $ 271 εκατομμύρια, θα ολοκληρωθεί το 2011, όπως ανέφερε η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Διαστήματος της Ρωσίας, στην ιστοσελίδα της.
"Το μέγεθος του τηλεσκοπίου, υπερβαίνει το συνολικό ύψος του Empire State Building, του Sears Tower στο Σικάγο και του Shanghai World Financial Center", δήλωσε η Roscosmos.

Σκοπός του έργου δεν είναι να μελετήσει τα αστέρια, αλλά τα βάθη της Γης.

Το τηλεσκόπιο IceCube σχεδιάστηκε από ερευνητές και μηχανικούς από το Πανεπιστήμιο του Ουισκόνσιν και χρηματοδοτήθηκε από το Εθνικό Ίδρυμα Επιστημών και θα  προστεθεί στο λιωμένο πάγο κοντά στον Νότιο Πόλο.

Το τηλεσκόπιο θα ψάχνει για νετρίνα από τις πιο βίαιες αστροφυσικά πηγές, όπως εκρήξεις αστέρων, εκρήξεις ακτίνων "Γ" και τα κατακλυσμιαία φαινόμενα που αφορούν τις μαύρες τρύπες και τα αστέρια νετρονίων.

Τα νετρίνα είναι τα μικρότερα γνωστά υποατομικά σωματίδια, τα οποία έγιναν αντικείμενο έρευνας το 1950. Ταξιδεύουν σχεδόν με την ταχύτητα του φωτός...
και είναι τόσο μικροσκοπικά, ώστε να μπορούν να περάσουν μέσα από στέρεα, χωρίς να συγκρουστούν με τα άτομα.

Το τηλεσκόπιο IceCube θα είναι εξοπλισμένη με περίπου 5.000 ψηφιακές οπτικές μοντούλες, και θα θαφτεί κάτω από τον πάγο σε βάθος 1.4 - 2.5 km.

Οι μοντούλες  θα μεταδώσουν πειραματικά δεδομένα για 25 χρόνια.
liako.gr