Επαναστατικά γυαλιά οράσεως για όλες τις αποστάσεις, μακρινές-μεσαίες-κοντινές, από την TruFocals

Η τεχνολογία δεν είναι μόνο μνήμες RAM, σκληροί δίσκοι, ρομπότ, κεντρικοί επεξεργαστές και κάρτες γραφικών. Είναι και η τεχνολογία που μας ωφελεί ως ανθρώπινα όντα (όπως ασύρματοι βηματοδότες που επικοινωνούν απευθείας με τον θεράποντα ιατρό) – σε αυτή την κατηγορία ανήκουν τα γυαλιά οράσεως από την TruFocals, που υπόσχονται στον «χρήστη» κανονική όραση για όλες τις αποστάσεις μακρινές, μεσαίες και κοντινές.

Τα διπλο-εστιακά γυαλιά, αυτά με την διαχωριστική μεταξύ φακών γραμμή στην μέση, που χρησιμοποιούνται για κοντινές και μακρινές αποστάσεις παρουσιάζουν στην όραση αυτού που τα φοράει το φαινόμενο της «αναπήδησης» αντικειμένων, κυρίως όταν ανεβαίνει-κατεβαίνει σκαλοπάτια. Τα πολύ-εστιακά γυαλιά, παρόλο που καλύπτουν όλες τις αποστάσεις, για να αποδώσουν τα μέγιστα θα πρέπει να έχουν μέγεθος «πατομπούκαλου» (όπως λέγαμε παλιά στο σχολείο), μόνο που κάτι τέτοιο είναι σε πλήρη αντίθεση με τις τάσεις της μόδας, άρα τα πολύ-εστιακά γυαλιά με μίνιμαλ διαστάσεις,
«περιορίζονται» στις μακρινές και κοντινές αποστάσεις, ενώ χωλαίνουν στις μεσαίες. Έτσι, οι περισσότεροι που έχουν προβλήματα όρασης και ιδιαίτερα άνω των 40-45 ετών που αρχίζουν τα φυσιολογικά προβλήματα του οφθαλμού, αναγκάζονται να χρησιμοποιούν άνω του ενός ζευγαριού γυαλιά οράσεως. Την λύση για ένα και μοναδικό ζευγάρι γυαλιών προσφέρει η εταιρεία TruFocals.

Τα γυαλιά οράσεως της TruFocals, χωρίς να μπούμε σε τεχνικές λεπτομέρειες για τον τρόπο που επιτυγχάνεται το «κόλπο» με τους φακούς, αρκεί μόνο να αναφέρουμε ότι τα γυαλιά αυτά (όπως εύστοχα περιγράφεται στο βίντεο) προσφέρουν εστίαση πραγματικά για όλες τις αποστάσεις, χωρίς καμία απώλεια. Η «μετάβαση» της εστίασης μεταξύ αποστάσεων γίνεται μέσω ενός slider («σύρτη») στο σκελετό των γυαλιών, εύκολα και άμεσα. Δύο μόνο είναι τα αρνητικά στοιχεία: η ολίγον τι (έως εντελώς άσχημη, αναλόγως τα γούστα) σχεδίασή τους (παραπέμπει στα γυαλιά του Harry Potter, αλλά ακόμα πιο «nerd») και η τιμή: 895 δολάρια Αμερικής (περίπου 628 ευρώ). Εμάς η απορία είναι πως και «άφησαν» την εν λόγω μικρή εταιρεία να δώσει τέτοιας ευκολίας γυαλιά οράσεως στο λαό οι μεγάλες εταιρείες του χώρου, όπως οι Hoya, Rodenstok και Essilor.

http://www.zougla.gr