Το Future Hotel στο Ντούισμπουργκ


Ο κόσμος αλλάζει διαρκώς και μαζί του οι συνήθειές και οι ανάγκες μας. Αυτό το έχουν συνειδητοποιήσει και οι επιστήμονες που προσπαθούν να φανταστούν την ανθρώπινη καθημερινότητα σε 20 και 30 χρόνια, προσαρμόζοντας στις νέες ανάγκες τα τεχνολογικά επιτεύγματά τους. Ένα τέτοιο παράδειγμα συνιστά το «ξενοδοχείο του μέλλοντος». Πώς θα είναι διαμορφωμένα τα δωμάτια; Τι είδους υπηρεσίες θα προσφέρει;

Μια ιδέα μπορεί κανείς να πάρει ακούγοντας τον υπολογιστή του δωματίου να απευθύνεται στον πελάτη: «Καλωσορίσατε στο «Ξενοδοχείο του Μέλλοντος». Σας μιλά το κομπιούτερ του δωματίου σας και είμαι στη διάθεσή σας. βρίσκεστε στο πιο καινοτόμο ξενοδοχείο του κόσμου που ονομάζεται Future Hotel και ο αριθμός του δωματίου σας είναι το 2020».

Το δωμάτιο του κυβερνήτη Κερκ
Ακόμα και ο κυβερνήτης Κερκ θα αισθανόταν στο σπίτι τουΚαι ακριβώς στο 2020 αισθάνεται κανείς ότι βρίσκεται όταν επισκέπτεται το λεγόμενο «ξενοδοχείο του Μέλλοντος». Πρόκειται για μια επινόηση του Ινστιτούτου Ερευνών Frauenhofer. Το κτίριο βρίσκεται στο Ντούισμπουργκ της Γερμανίας. Τα φουτουριστικά διαμορφωμένα δωμάτια θυμίζουν το δωμάτιο του κυβερνήτη Κερκ στο διαστημόπλοιο Enterprise. Ο φωτισμός του δωματίου είναι φυσικός. Πουθενά δεν διακρίνει κανείς λάμπες και πορτατίφ. Τα έπιπλα του δωματίου δεν έχουν γωνίες. Οι καμπύλες κυριαρχούν.

Σε αυτό το ασυνήθιστο περιβάλλον αισθάνεται αμέσως άνετα, θα μας πει η επικεφαλής του ερευνητικού προγράμματος Βανέσα Μπόρκμαν και διευκρινίζει: «Το Show-Case Future Hotel είναι μια πλατφόρμα εφαρμογής τεχνολογιών που παραπέμπουν στο μέλλον και στις ανάγκες του. Είναι κάτι που φυσικά δεν μπορούν ακόμη να πραγματοποιήσουν οι ξενοδόχοι του σήμερα».

Παρά τον φουτουριστικό σχεδιασμό, ο επισκέπτης δεν αισθάνεται άβολα. Και αυτό γιατί δεν υπάρχουν όρια στις επιθυμίες του πελάτη. Μπορεί να επιλέξει ο ίδιος των συνδυασμό των χρωμάτων που έχουν οι τοίχοι και τα έπιπλα του δωματίου με απλές κινήσεις στον υπολογιστή. Οι εμπνευστές του «ξενοδοχείου του μέλλοντος» έχουν συνδυάσει με θαυμαστή δεξιοτεχνία τα τεχνολογικά επιτεύγματα με την αισθητική. Υψηλή τεχνολογία παντού. Ακόμη και στην τουαλέτα. Τα πάντα ρυθμίζονται από τον υπολογιστή. Ο εικονικός μπάτλερ δίνει τις απαιτούμενες πληροφορίες, όταν ρωτηθεί:

Πελάτης: «Υπολογιστή, πότε σερβίρεται πρωινό»;
Υπολογιστής: «Το πρωινό σερβίρεται μεταξύ και 6.30 και 10.30 στο εστιατόριό μας στον 5ο όροφο».

Στην οθόνη η φωτογραφία της οικογένειας
Η ηλεκτρονική τράπεζα δεδομένων δίνει όλες τις πληροφορίες που χρειάζονται οι πελάτες και επιπλέον είναι τηλέφωνο, ίντερνετ και τηλεόραση. Και όχι μόνο, συμπληρώνει η Βανέσα Μπόρκμαν: «Μπορείτε ακόμη -στην περίπτωση που αισθάνεστε ότι σας λείπουν οι δικοί σας- να ανεβάσετε στην οθόνη του υπολογιστή τη φωτογραφία της οικογενείας σας».

Το σημαντικότερο ωστόσο σε ένα ξενοδοχείο είναι το κρεβάτι. Στο «ξενοδοχείο του μέλλοντος» το κρεβάτι είναι έπιπλο υψηλής τεχνολογίας που συμβάλει στη χαλάρωση και στην ανάκτηση δυνάμεων, εξηγεί η επικεφαλής του προγράμματος. Πριν όμως από την ξεκούραση είναι η σειρά του καφέ. Αυτόν τον φέρνει το μίνι ρομπότ, το οποίο επίσης κατευθύνεται μέσω του υπολογιστή.

Το Ινστιτούτο Frauenhofer δεν έχει ολοκληρώσει ακόμη την ανάπτυξη του «ξενοδοχείου του μέλλοντος». Υπάρχουν ακόμη πολλοί τομείς που απαιτούν περισσότερη έρευνα. Αλλά εντός της τρέχουσας δεκαετίας θα έχουν εφαρμοστεί οι σημαντικότερες καινοτομίες, υπόσχεται η Βανέσα Μπόρκμαν.