Δύο ρωσικά πυρηνικά υποβρύχια περιπολούν στα ανοικτά της ανατολικής ακτής των ΗΠΑ


Δύο ρωσικά πυρηνικά υποβρύχια πραγματοποιούν εδώ και μερικές ημέρες περιπολίες στα ανοικτά της ανατολικής ακτής των ΗΠΑ, για πρώτη φορά εδώ και πολλά χρόνια, προκαλώντας ανησυχία σε αμερικανούς αξιωματούχους, αναφέρει σε σημερινό δημοσίευμά της η εφημερίδα "Νιού Γιόρκ Τάιμς"...
Στην ιστοσελίδα της στο Ίντερνετ, η εφημερίδα, επικαλούμενη αμερικανούς αξιωματούχους του Πενταγώνου και των υπηρεσιών πληροφοριών τους οποίους δεν κατονομάζει, αναφέρει πως το ένα από τα υποβρύχια πλέει στα διεθνή ύδατα, περίπου 320 χιλιόμετρα από την ακτή, ενώ η ακριβής θέση του δευτέρου δεν έχει επιβεβαιωθεί.
Τα δύο υποβρύχια ανήκουν στην κατηγορία Akula, σύμφωνα με την ίδια πηγή.
"Κάθε φορά που το ρωσικό Πολεμικό Ναυτικό προχωρεί σε τέτοιες έκτακτες ασκήσεις, αυτό αποτελεί πηγή ανησυχιών", δήλωσε υψηλόβαθμος αξιωματούχος του αμερικανικού υπουργείου 'Αμυνας, τον οποίο επικαλείται η "Νιού Γιόρκ Τάιμς".
"Ξέρουμε πού βρίσκονται (τα υποβρύχια) και δεν ανησυχούμε για την ικανότητά μας να παρακολουθήσουμε τις κινήσεις τους", δήλωσε.
"Ανησυχούμε μόνο για το γεγονός ότι βρίσκονται εκεί".
"Εδώ και σχεδόν 15 χρόνια δεν πιστεύω πως (οι Ρώσοι) είχαν στείλει δύο πυρηνικά υποβρύχια αυτού του τύπου στα ανοικτά των αμερικανικών ακτών", υπογράμμισε στην εφημερίδα ο ειδικός στη ναυτική ιστορία και την ανθυποβρυχιακή άμυνα Νόρμαν Πόλμαρ.
Η Ρωσία κατήγγειλε από την πλευρά της την υπερβολική αντίδραση των Αμερικανών, την οποία χαρακτήρισε "υστερική" και επέμεινε στο γεγονός ότι οι ασκήσεις δεν έχουν κάτι παράνομο βάσει του διεθνούς δικαίου.
"Οι κινήσεις ρωσικών υποβρυχίων (...) εκτός των χωρικών υδάτων είναι κάτι συνηθισμένο και δεν παραβιάζουν σε τίποτε το διεθνές δίκαιο της θάλασσας", εξήγησε μια στρατιωτικο-διπλωματική πηγή στο επίσημο ρωσικό πρακτορείο ITAR-TASS, χωρίς να επιβεβαιώσει ούτε να διαψεύσει το δημοσίευμα της "Νιού Γιόρκ Τάιμς".
Οι υπεύθυνοι του Πενταγώνου δεν θέλησαν να σχολιάσουν την ενδεχόμενη παρουσία όπλων στα υποβρύχια.
http://troktiko.blogspot.com