Κίνηση με το μυαλό

Επαναστατική μέθοδος για ανθρώπους που έχουν καθηλωθεί λόγω αναπηρίας

Δεν πρόκειται για μία απλή αναπηρική καρέκλα, αλλά για μία τεχνολογικά επαναστατική μέθοδο που θα μπορούσε να διευκολύνει την καθημερινή ζωή χιλιάδων ανθρώπων που έχουν καθηλωθεί λόγω αναπηρίας.

Επιστήμονες στην Ιαπωνία κατάφεραν να δημιουργήσουν μία αναπηρική καρέκλα, η οποία δέχεται εντολές όχι από μοχλούς ή κάποια φωνή, αλλά από τα κύματα που εκπέμπει ο εγκέφαλος του χρήστη.

Το «μυστικό» κρύβεται στην πλάτη της αναπηρικής καρέκλας και σε ένα ειδικό κάλυμμα που τοποθετείται στο κεφάλι του χρήστη και το οποίο συνδέεται με ηλεκτροεγκεφαλογράφους και ηλεκτρονικό υπολογιστή. Η καρέκλα μπορεί να μετακινηθεί αριστερά, δεξιά ή εμπρός, χωρίς τη βοήθεια κάποιου προσώπου, χωρίς να κινούνται κάποιοι μοχλοί και το κυριότερο: χωρίς ο αναβάτης να πρέπει να καταβάλει κάποια προσπάθεια. Η διαδικασία διαρκεί κυριολεκτικά ένα κλάσμα δευτερολέπτου.

Βέβαια, απαιτείται πρώτα η εκπαίδευση του χρήστη ώστε οι εντολές που θα δίνει νοητικά να είναι ακριβείς.

Όπως εξηγεί ο επικεφαλής των ερευνών Αντρέι Τσικόσκι, στόχος τους είναι να αναπτύξουν ένα σύστημα που θα το χρησιμοποιούν ηλικιωμένοι, άνθρωποι με περιορισμένη κινητικότητα, ανάπηροι και παραπληγικοί, ώστε να μπορούν να πηγαίνουν με την καρέκλα τους όπου θέλουν, χωρίς βοήθεια.
www.skai.gr