Η Sony παρουσιάζει τη νέα σειρά καρτών μνήμης

Η Sony παρουσιάζει τη νέα σειρά καρτών μνήμης με την ονομασία «Memory Stick XC» με χωρητικότητα έως 2 Terabyte!

Παρασκευή, 7 Αυγούστου 2009, 09:53

Η Sony επίσημα ανακοίνωσε, αυτό που μας είχε προετοιμάσει από τον Ιανουάριου του τρέχοντος έτους, την νέα σειρά δηλαδή καρτών μνήμης στην εδώ και χρόνια γνωστή οικογένεια των «Memory Stick», με την ονομασία Memory Stick XC. Τα γράμματα «XC» προέρχονται από την πλήρη ονομασία-σιδηρόδρομο «Memory Stick Format Series for Extended High Capacity» και υποδηλώνουν ότι οι νέες κάρτες μνήμης υποστηρίζουν εξαιρετικά μεγάλους «χώρους» αποθήκευσης δεδομένων. Και όταν λέμε «μεγάλους» το εννοούμε, καθώς η Sony υποστηρίζει ότι η σειρά XC (μελλοντικά θα) αγγίζει τα 2 ολόκληρα Terabyte, αλλιώς 2048GB!



Βέβαια αυτό δεν σημαίνει ότι με τα πρώτα Memory Stick XC που θα φτάσουν στα ράφια των καταστημάτων θα είναι των 2TB, αλλά ερμηνεύεται ως το «όριο» που θα φτάσουν οι νέες κάρτες στους επόμενους μήνες (και αν συνυπολογίσουμε την κωλυσιεργία που χαρακτηρίζει την Sony συχνά-πυκνά, ίσως να δούμε κάρτα των 2ΤΒ μετά από ένα, ενδεχομένως και δύο χρόνια).



Όπως και να έχει πάντως το «ταβάνι» των 2ΤΒ ανοίγει τον δρόμο ώστε οι πρώτες υλοποιήσεις των Memory Stick XC να διαθέτουν χωρητικότητα τουλάχιστον των 32GB, ενώ αυτές των 64GB ή ακόμα και των 128GB να θεωρούνται δεδομένες ή έστω πολύ πιθανές.



Περαιτέρω και λίαν ενδιαφέρον τεχνικό χαρακτηριστικό της νέας σειράς MS XC, είναι οι (θεωρητικές) ταχύτητες που υποστηρίζουν στη μεταφορά δεδομένων από / προς τον υπολογιστή: από 20ΜΒ / δευτερόλεπτο έως και 60ΜΒ / δευτερόλεπτο, κάτι που μεταφράζεται στην πρώτη περίπτωση σε μεταφορά μιας ταινίας των 700ΜΒ σε 35 δευτερόλεπτα, ενώ στην δεύτερη περίπτωση ο χρόνος μειώνεται σε μόλις 11,6 δευτερόλεπτα. Βέβαια αυτές είναι θεωρητικές ταχύτητες, κάτι που ουσιαστικά στην πράξη σημαίνει διπλάσιος χρόνος περίπου, αλλά ακόμα και έτσι τα νέα MS XC παραμένουν αρκετά «γρήγορα». Τέλος να αναφέρουμε τις ονομασίες των επιμέρους διαφορετικών καρτών που ανήκουν στη νέα σειρά Memory Stick: XC Duo, XC-HG Duo, XC Micro (M2 XC), XC-HG Micro (M2 XC-HG).

http://www.zougla.gr