Οπτικές ίνες σε δύο εκ. νοικοκυριά



Πρότυπο τεχνολογίας τα Τρίκαλα


Άρδην θα αλλάξουν τον τηλεπικοινωνιακό χάρτη της Ελλάδας οι οπτικές ίνες, που αναμένεται να φτάσουν σε δύο εκατομμύρια νοικοκυριά σε 52 πόλεις της Ελλάδας.

Το νομοσχέδιο που θα οδηγήσει τις οπτικές ίνες μέσα στα σπίτια μας είναι έτοιμο να δοθεί σε δημόσια.

Οι επιστήμονες επισημαίνουν πως με το δίκτυο οπτικών ινών είναι πολύ δύσκολη η υποκλοπή τηλεφωνημάτων, δηλαδή η τοποθέτηση κοριών, μπορεί να γίνει ταυτόχρονη μεταφορά, χωρίς παρεμβολές, χιλιάδων τηλεφωνημάτων, εκπομπών τηλεοπτικών καναλιών και μεγάλου αριθμού δεδομένων ηλεκτρονικών υπολογιστών.

Επίσης, η σύνδεση στο διαδίκτυο μπορεί να γίνει με πολύ μεγάλες ταχύτητες.

Σημαντικά οφέλη θα υπάρξουν στο τομέα της εκπαίδευσης με γρήγορη πρόσβαση σε οnline βιβλιοθήκες και οnline μαθήματα,

Χαμηλότερο θα είναι και το κόστος όλων αυτών των υπηρεσιών, καθώς οι χρήστες θα πληρώνουν ένα λογαριασμό στον πάροχο που θα έχουν επιλέξει.

Όπως επισημαίνει ρεπορτάζ της τηλεόρασης του ΣΚΑΪ, χαρακτηριστικό παράδειγμα ηλεκτρονικής πόλης, στην οποία η τεχνολογία είναι στην υπηρεσία του πολίτη, είναι από το 2004 τα Τρίκαλα.

Η ευρυζωνική ομπρέλα που έχει στηθεί πάνω από την πόλη δίνει τη δυνατότητα σε όλους τους κατοίκους, αλλά και τους επισκέπτες να συνδεθούν ασύρματα στο διαδίκτυο.

Ο Μιχάλης Ταμήλος, δήμαρχος Τρικκαίων, τόνισε ότι το 40% των πολιτών της πόλης έχει ασύρματη σύνδεση με το δίκτυο που παρέχεται δωρεάν από το δήμο.

Σε λειτουργία βρίσκεται και το πρόγραμμα Δημοσθένης, το οποίο είναι ένα σύστημα διαχείρισης αιτημάτων που με μια κλήση ενημερώνει αυτόματα την αρμόδια υπηρεσία, ενώ μέσω της τηλεπρόνοιας άτομα που ζουν σε απομακρυσμένες περιοχές μπορούν να στέλνουν ιατρικά δεδομένα, όπως ένα καρδιογράφημα χωρίς να χρειαστεί να μετακινηθούν.
www.skai.gr