Φορολογικές και ασφαλιστικές μεταρρυθμίσεις

Εντατική "δημοσιονομική δίαιτα" προωθεί η κυβέρνηση για την ανάταξη της οικονομίας. Στο πλαίσιο αυτό, φορολογικό και εισοδηματική πολιτική απασχολούν την Τρίτη τη συνεδρίαση του άτυπου υπουργικού συμβουλίου, ενώ παράλληλα τέθηκε επί τάπητος και το ασφαλιστικό στη συνεδρίαση της αρμόδιας επιτροπής.

Aναφορικά με την αναμόρφωση του ασφαλιστικού συστήματος μετά τη συνεδρίαση της επιτροπής των Ειδικών επί του Ασφαλιστικού των κοινωνικών εταίρων ο υπουργός Εργασίας Ανδρέας Λοβέρδος πρότεινε τη σταδιακή αύξηση των ορίων ηλικίας των γυναικών στο δημόσιο από το 2013 προκειμένου να επιτευχθεί η εξίσωση ανδρών και γυναικών.

Η κυβέρνηση αποφάσισε επίσης τον περιορισμό κάθε πρόωρης συνταξιοδότησης στον ιδιωτικό τομέα και τις ΔΕΚΟ, με την απαγόρευση των εθελουσίων εξόδων και τη δημιουργία αντικινήτρων για την αποχώρηση απο την εργασία. Εξαιρούνται απο τις προτάσεις -στην παρούσα φάση - οι ένοπλες δυνάμεις και τα σώματα ασφαλείας.

Στόχος της κυβέρνησης είναι, το 2015 να έχει αυξηθεί ο μέσος όρος συνταξιοδότησης απο 61,4 χρόνια σήμερα, στα 63.

Περαιτέρω, διαχωρίζονται οι προνοιακές παροχές με τη θεσμοθέτηση βασικής σύνταξης για όλους τους ασφαλισμένους και την προσθήκη αναλογικής σύνταξης με βάση το χρόνο ασφάλισης και τις καταβληθείσες εισφορές.

Σε οκτώ χρόνια θα έχει ολοκληρωθεί η ενοποίηση όλων των ταμείων σε τρία: Μισθωτών, αυτοαπασχολουμένων και αγροτών.

Μετά τη συνεδρίαση της επιτροπής για το ασφαλιστικό ο υπουργός Εργασία τόνισε ότι «οι αλλαγές τις οποίες πραγματοποιεί η κυβέρνηση δεν είναι μερεμέτια, αλλά μεγάλες τομές που δίνουν ζωή στο σύστημα να αντέξει στις επόμενες δεκαετίες».

Πάντως, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοϊδης τη Δευτέρα διέψευσε δημοσιεύματα που αναφέρουν ότι η κυβέρνηση εξετάζει αλλαγές και σε ό,τι αφορά το ασφαλιστικό των ένστολων.

Ασφαλιστικές ασάφειες

Απαντήσεις θα πρέπει να δώσει η κυβέρνηση το επόμενο διάστημα για το συνταξιοδοτικό καθεστώς στο στενό δημόσιο τομέα, τις ένοπλες δυνάμεις και τα σώματα ασφαλείας, προκείμενου να έχουμε πλήρη εικόνα της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης

Όσον αφορά τις προτάσεις που παρουσίασε ο κ. Λοβέρδος για τον ιδιωτικό τομέα και τις ΔΕΚΟ, ασαφής παραμένει ο τρόπος υπολογισμού της ανταποδοτικής σύνταξης και το ύψος της αναπλήρωσης.

Επίσης, δεν έχει γίνει γνωστό σε τι βάθος χρόνου θα γίνει η εξομοιώσει των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης ανδρών και γυναικών στο δημόσιο που ξεκινά το 2013.

Φορολογική πολιτική

"Πρώτιστο καθήκον μας είναι να σώσουμε την οικονομία και να μειώσουμε το χρέος" τόνισε ο Γιώργος Παπανδρέου, μιλώντας στο άτυπο υπουργικό συμβούλιο που συνήλθε την Τρίτη υπό την προεδρία του, με αντικείμενο το φορολογικό και την εισοδηματική πολιτική.

Ο πρωθυπουργός επεσήμανε ότι η κυβέρνηση επιδιώκει λύσεις που προστατεύουν τους ασθενέστερους και τη μεσαία τάξη. Επίσης ζήτησε να επιταχυνθούν τα αναπτυξιακά μέτρα.

Τα μέτρα της νέας εισοδηματικής πολιτικής στο Δημόσιο θα προβλέπουν πάγωμα μισθών, μεσοσταθμική μείωση επιδομάτων κατά 10%, μείωση υπερωριών και άλλων πρόσθετων αμοιβών.

Νωρίτερα, ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου ενημέρωσε τα κυβερνητικά στελέχη για τις περικοπές στα επιδόματα και για την φορολογική πολιτική της κυβέρνησης.

Τα μέτρα της νέας εισοδηματικής πολιτικής στο Δημόσιο θα προβλέπουν πάγωμα μισθών, μεσοσταθμική μείωση επιδομάτων κατά 10%, μείωση υπερωριών και άλλων πρόσθετων αμοιβών.

Σύμφωνα με πληροφορίες το αφορολόγητο παραμένει στις 12 χιλιάδες ευρώ για τον άγαμο, συνδέεται ωστόσο με τη συγκέντρωση των αποδείξεων.

Αλλαγές θα υπάρξουν και στην κλίμακα φορολογίας εισοδήματος με τις μεγαλύτερες επιβαρύνσεις να εκτιμάται ότι θα έχουν τα εισοδήματα άνω των 30 χιλιάδων ευρώ.

Το φορολογικό νομοσχέδιο θα προβλέπει την κατάργηση των περισσότερων φοροαπαλλαγών που ισχύουν σήμερα για φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις καθώς και την κατάργηση της αυτοτελούς φορολόγησης των εισοδημάτων.

Σημαντικές αλλαγές αναμένονται και στο τρόπο φορολόγησης των ελεύθερων επαγγελματιών (με την κατάργηση του ειδικού τρόπου φορολόγησης ορισμένων επαγγελμάτων.)

Αναμένονται επίσης δραστικές αλλαγές στη φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας με την αντικατάσταση του ΕΤΑΚ από νέο φόρο στο οποίο θα υπαχθεί το σύνολο της ακίνητης περιουσίας των φορολογουμένων.

Οι γενικοί άξονες του νέου φορολογικού νομοσχεδίου αναμένονται εντός της εβδομάδας.

Δήλωση Παναγόπουλου

Οι κυβερνητικές προτάσεις για το Ασφαλιστικό έχουν πολύ μεγάλες ασάφειες και ελλείψεις, όπως για παράδειγμα για την χρηματοδότηση της βασικής σύνταξης και πως αυτό θα επιτευχθεί, ανέφερε σε δήλωσή του ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γιάννης Παναγόπουλος και πρόσθεσε ότι περιέχουν ζητήματα τα οποία για μας είναι απαγορευτικά και δεν τα συζητάμε, όπως η αύξηση των ορίων ηλικίας.

Σύμφωνα με τον ίδιο, υπάρχουν όμως και προβλέψεις όπως η κατάργηση των εθελουσίων εξόδων, για τις οποίες εμείς έχουμε τοποθετηθεί θετικά. Επισημαίνω πάντως ένα σοβαρό έλλειμμα, που είναι το θέμα της χρηματοδότησης και των πρόσθετων πόρων.

Ο κ. Παναγόπουλος πρόσθεσε ότι: "Όταν η Κυβέρνηση αναλάβει την τελική νομοθετική πρωτοβουλία εμείς πλέον δεν θα συζητήσουμε, αλλά θα διαπραγματευτούμε και εφόσον χρειαστεί θα κάνουμε αγώνα για να πετύχουμε λύσεις, που θα είναι συμβατές με την ανάγκη ενός δίκαιου, βιώσιμου και ταυτόχρονα κοινωνικά αποτελεσματικού κοινωνικοασφαλιστικού συστήματος".

Δήλωση Σπύρου Παπασπύρου στο ΣΚΑΪ

Η πορεία της οικονομίας και οι ανακοινώσεις της κυβέρνησης που θα ακολουθήσουν, θα καθορίσουν τη μελλοντική στάση της ΑΔΕΔΥ, δήλωσε στο ΣΚΑΪ ο πρόεδρος της συνδικαλιστικής οργάνωσης, Σπύρος Παπασπύρος.

Όπως είπε ο κ. Παπασπύρος, οι μεγάλες ομοσπονδίες της Εκπαίδευσης, της Αυτοδιοίκησης και της Υγείας έχουν ήδη εξαγγείλει απεργιακές κινητοποιήσεις για το Μάρτιο, αλλά η ΑΔΕΔΥ περιμένει τις ανακοινώσεις, με βάση τις οποίες θα εκτιμηθεί η κατάσταση και καθοριστούν οι επόμενες κινήσεις

Αντίθετοι με τις φορολογικές αλλαγές

Στο μεταξύ, την αντίθεσή τους στις επικείμενες φορολογικές αλλαγές σε ελεύθερους επαγγελματίες και ακίνητα εξέφρασαν εκπρόσωποι διάφορων επαγγελματικών κλάδων, μεταξύ των οποίων ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών, η Ένωση Κατασκευαστών και το Τεχνικό Επιμελητήριο.

Οι φορείς εξέφρασαν την αντίθεσή τους σε ενδεχόμενη αύξηση των αντικειμενικών αξιών επισημαίνοντας πως μία τέτοια κίνηση θα πλήξει την αγορά των ακινήτων.

Για προσχηματικό διάλογο και εμπαιγμό των φορέων έκανε λόγο ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, Δημήτρης Παξινός.

Το νέο καθεστώς φορολόγησης στα ακίνητα θα οδηγήσει σε πάγωμα της αγοράς και άνοδο της ανεργίας, υποστήριξε ο πρόεδρος των κατασκευαστών, Δημήτρης Καψιμάλης.

skai.gr