Σημείο καμπής για την παχυσαρκία η ηλικία των 2 ετών

Αποκαλύπτει νέα έρευνα

Πολλοί γονείς και συγγενείς θεωρούν ένα στρουμπουλό μωρό ως ένδειξη υγείας, όμως νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα προειδοποιεί ότι το κρίσιμο "σημείο καμπής" για το εάν ένας ενήλικος θα γίνει παχύσαρκος, είναι το βάρος που είχε αποκτήσει μέχρι την ηλικία των δύο ετών.

Η έρευνα, υπό τον παιδίατρο Τζον Χάρινγκτον, καθηγητή της Ιατρικής Σχολής της Ανατολικής Βιρτζίνια, διαπίστωσε ότι μερικές φορές το κρίσιμο σημείο είναι μέχρι την ηλικία των τριών μηνών, όταν το παιδί μαθαίνει πόσο πολύ και τι να τρώει.

Οι ερευνητές μελέτησαν παιδιά με δείκτη σωματικής μάζας μεγαλύτερο του κανονικού και ανακάλυψαν ότι τα παιδιά αυτά άρχισαν να βάζουν κιλά ήδη από τη νηπιακή ηλικία τους, με μέσο ρυθμό 0,08 μονάδες ανά μήνα πάνω από τον κανονικό δείκτη σωματικής μάζας.

Κατά μέσο όρο, η προσθήκη πρόσθετου βάρους ξεκίνησε όταν τα παιδιά ήταν τριών μηνών και μέχρι την ηλικία των δύο ετών πάνω από τα μισά παιδιά είχαν πια γίνει υπέρβαρα, ενώ σχεδόν όλα (90%) ήταν υπέρβαρα στα πέμπτα γενέθλια της ζωής τους.

Η έρευνα καλεί τους παιδίατρους να αφυπνιστούν και να μην περιμένουν την παχυσαρκία να έχει εγκαθιδρυθεί για τα καλά και να προκαλεί πια ιατρικές παρενέργειες, για να συμβουλεύσουν κάποια θεραπεία εκ των υστέρων, αλλά αντίθετα να συστήνουν στους γονείς προσεκτική δίαιτα, όταν επισκέπτονται τα νεογέννητα παιδιά τους.

"Η καταπολέμηση της παχυσαρκίας πρέπει να αρχίζει πολύ, πολύ νωρίτερα", πριν την ηλικία των δύο ετών, τόνισε ο Χάρινγκτον, ώστε να αυξηθούν οι πιθανότητες αποφυγής των περιττών κιλών, όταν πια το παιδί έχει ενηλικιωθεί.

Η μελέτη επισημαίνει ότι η παιδική παχυσαρκία επιδεινώνεται συνεχώς στις ανεπτυγμένες χώρες και επιβαρύνει τον οργανισμό των ανθρώπων, αυξάνοντας, μεταξύ άλλων, τον κίνδυνο για διαβήτη, υψηλή χοληστερίνη και πίεση.
skai.gr