Πλατεία στο κέντρο της Αθήνας σε μόλις 6 δευτερόλεπτα

Σε έξι μόλις δευτερόλεπτα θα κατεδαφισθεί το εγκαταλελειμένο κτήριο του Ναυτικού Απομαχικού Ταμείου στη διασταύρωση των οδών Βερανζέρου, Μενάνδρου και Ξούθου, σε απόσταση αναπνοής από την Ομόνοια και το Εθνικό Θέατρο.

Είναι η πρώτη πλατεία που δημιουργείται στο πυκνοκατοικημένο κέντρο της Αθήνας τα τελευταία 150 χρόνια.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Τα Νέα, οι εξειδικευμένοι μηχανικοί του Δήμου Αθηναίων και εμπειρογνώμονες στις αυτοψίες τους διαπίστωσαν ρωγμές από τον μεγάλο σεισμό του 1999, σπασμένους.. σοβάδες από τις κολόνες, φθαρμένα μωσαϊκά, σκουριασμένα και σπασμένα παράθυρα. Στους πέντε ορόφους με συνολικό εμβαδόν περίπου 5.000 μέτρα βρέθηκαν μερικά γκαζάκια και πεταμένα κουρέλια από κάποιους άστεγους.

Ο κύριος όγκος των εκρηκτικών για την κατεδάφιση θα τοποθετηθεί στις κολώνες, ιδίως στις βάσεις και στους αρμούς. Οι εκρήξεις θα είναι σχεδόν ταυτόχρονες σε κάθε όροφο και το κτίριο θα καταρρεύσει προς τα μέσα μέσα σε έξι δευτερόλεπτα.

«Το κτίριο του ΝΑΤ είναι κτισμένο σε έκταση περίπου ενός στρέμματος. Για την ακρίβεια 900 τετραγωνικών μέτρων. Δίπλα του βρίσκεται και ένα άλλο οικόπεδο, 125 τ.μ., το οποίο θα ενωθεί με τον χώρο του κτηρίου για να σχηματιστεί η πλατεία. Θα είναι η πρώτη πλατεία που δημιουργείται εδώ και 150 χρόνια στον πυκνοδομημένο οικιστικό ιστό του κέντρου της πόλης» λένε οι μηχανικοί του Δήμου Αθηναίων.

Προσθέτουν ότι η κυκλοφορία του αέρα θα αλλάξει το μικροκλίμα της περιοχής, ενώ οι κάτοικοι θα έχουν μπροστά τους μια πλατεία φτιαγμένη από φυσικά υλικά, φυτεμένη με τουλάχιστον 40 δέντρα. Ο δήμαρχος Αθηναίων Νικήτας Κακλαμάνης θα εισηγηθεί να ονομαστεί πλατεία Μινωτή- Παξινού.


http://trelokouneli.blogspot.com/2010/02/6_27.html