Η Ελλάδα γιόρτασε τα Κούλουμα

Με χαρταετούς και παραδοσιακά εδέσματα

Ο σχετικά καλός καιρός προέτρεψε χιλιάδες Αθηναίους που έμειναν το τριήμερο εντός των "τειχών", να γιορτάσουν τα πατροπαράδοτα Κούλουμα, συμμετέχοντας στις εκδηλώσεις του Δήμου Αθηναίων.

Ο Δήμος Αθηναίων είχε στήσει γλέντι σε τέσσερα σημεία της πόλης, στα οποία οι καλεσμένοι μπορούσαν όχι μόνο να γευτούν πατροπαράδοτες λιχουδιές, από φασολάδα και λαγάνα, μέχρι νηστίσιμους και σαρακοστιανούς μεζέδες, αλλά να διασκεδάσουν με παραδοσιακή μουσική και χορό και να πετάξουν τον χαρταετό τους, αν και ο αέρας δεν βοηθούσε πάρα πολύ.

Επίκεντρο των εκδηλώσεων, όπως κάθε χρόνο, ήταν και φέτος ο Λόφος του Φιλοπάππου, όπου οι εκδηλώσεις άρχισαν στις 10 το πρωί. Τους επισκέπτες διασκέδασαν πολλοί καλλιτέχνες, ανάμεσά τους ο Λάκης Χαλκιάς, ο Στέλλα Κονιτοπούλου και το χορευτικό Συγκρότημα του Ιδρύματος Ζήση.

Δεύτερο σημείο εκδηλώσεων ήταν η Ακαδημία Πλάτωνος, με λαϊκή μουσική από το συγκρότημα "Αγγελικά Πλασμένοι" και ελληνικούς χορούς από το συγκρότημα του Ιδρύματος Ζήση.

Τρίτο σημείο, το άλσος ΚΑΠΑΨ (Τριφυλλίας και Λάμψα) στους Αμπελόκηπους, με παραδοσιακή και λαϊκή μουσική από τα συγκροτήματα "Ανέμου Ώτα" και "Κάβουρας".

Ο τέταρτος πόλος εκδηλώσεων ήταν ο λόφος Λαμπράκη (οδός Πυθέου) στο Νέο Κόσμο, με παραδοσιακή και λαϊκή μουσική από το συγκρότημα "Μνηστήρες".

Τα σημεία των εκδηλώσεων επισκέφθηκε ο δήμαρχος Αθηναίων Νικήτας Κακλαμάνης, συνοδευόμενος από μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου.

Ανάλογες εκδηλώσεις είχαν διοργανώσει όλοι οι δήμοι του Λεκανοπεδίου Αττικής.

Τα τσαλίμια του καιρού

Αν και η ημέρα ξεκίνησε με άστατες καιρικές συνθήκες, η εθνική μετεωρολογική υπηρεσία προβλέπει γρήγορη βελτίωση του καιρού από τα δυτικά.

Στο Ιόνιο, τα ηπειρωτικά καθώς και στα νησιά του βόρειου και ανατολικού Αιγαίου προβλέπονται βροχές, καθώς και καταιγίδες και χιόνια στα ορεινά της κεντρικής και βόρειας χώρας. Ισχυρά τα φαινόμενα τις πρωινές ώρες στα βορειοανατολικά.

Θυελλώδεις άνεμοι στα πελάγη, πιθανώς μέχρι και 9 μποφόρ, με βαθμιαία εξασθένηση.

Λιακάδα με καθαρό ουρανό στην Αττική, μετά από νεφώσεις τις πρώτες πρωινές ώρες.

Αντίστοιχες οι συνθήκες και στη Θεσσαλονίκη, με γρήγορη βελτίωση του καιρού κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Σημειώνεται ότι από τις 3 μετά το μεσημέρι έως τις 9 το βράδυ απαγορεύεται στις εθνικές οδούς η κυκλοφορία των φορτηγών αυτοκινήτων με ωφέλιμο φορτίο άνω του 1,5 τόνου.

skai.gr