Βρέθηκαν γονίδια που ευνοούν την εξάρτηση από το κάπνισμα

Ακόμα και στα γονίδια του μπορεί να οφείλεται το εάν κάποιος άνθρωπος θα ξεκινήσει το κάπνισμα, πόσα τσιγάρα θα καπνίζει κάθε χρόνο, σύμφωνα με τρεις νέες επιστημονικές έρευνες.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι ευρέως διαδεδομένες αλλαγές στον κώδικα του DNA, σε αρκετά χρωμοσώματα, σχετίζονται με τις καπνιστικές συνήθειες.

Οι μελέτες, που δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό "Nature Genetics", σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, μελέτησαν τις περιπτώσεις άνω 140.000 ατόμων, καπνιστών και μη.

Μια γονιδιακή ποικιλομορφία, σε ένα γονίδιο στο χρωμόσωμα 11, φαίνεται να συνδέεται στενά με το ξεκίνημα του καπνίσματος και μια άλλη στο χρωμόσωμα 9 με το κόψιμο του καπνίσματος. Αν, δηλαδή, κάποιος έχει αυτές τις γονιδιακές παραλλαγές, έχει την τάση είτε να ξεκινήσει είτε να κόψει ευκολότερα το κάπνισμα.

Άλλες γονιδιακές μεταλλάξεις στα χρωμοσώματα 8 και 19 φαίνεται να κάνουν τους συγκεκριμένους ανθρώπους που τις έχουν, να καπνίζουν περισσότερα τσιγάρα (κατά μέσο όρο μισό τσιγάρο παραπάνω την μέρα), ενώ τα ίδια άτομα διατρέχουν κατά 10% αυξημένο κίνδυνο για καρκίνο των πνευμόνων σε σχέση με τους μη καπνιστές.

Οι ανακαλύψεις αυτές έρχονται να προστεθούν σε προηγούμενες έρευνες που έχουν επισημάνει γονίδια, τα οποία καθιστούν κάποιον πιο "ευάλωτο" στο κάπνισμα.

Οι νέες έρευνες διευκολύνουν στην ανάπτυξη διαγνωστικών μεθόδων, οι οποίες θα βοηθήσουν να εντοπίζονται τα άτομα εκείνα που ίσως έχουν κληρονομήσει υψηλότερο κίνδυνο σχετιζόμενο με το τσιγάρο.

Πάντως, σύμφωνα με τους ερευνητές, παραμένει άγνωστο το μεταβολικό "μονοπάτι" μέσω του οποίου τα συγκεκριμένα γονίδια μεταφέρουν τον αυξημένο κίνδυνο και επηρεάζουν ανάλογα τον οργανισμό.
skai.gr