"Βραχυκύκλωμα" στις αερομεταφορές

Αναβάλλονται οι διαβουλεύσεις με τους εμπειρογνώμονες του ΔΝΤ, της Κομισιόν και της ΕΚΤ

Για δορυφορική εικόνα του ηφαιστειακού νέφους πατήστε ΕΔΩ

"Βραχυκύκλωμα" στις αερομεταφορές προκάλεσε για μια ακόμη μέρα το νέφος από την ηφαιστειακή τέφρα του ηφαιστείου της Ισλανδίας.

Σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό για την Ασφάλεια της Αεροπλοΐας (Eurocontrol) σχεδόν 63.000 πτήσεις ακυρώθηκαν στον εναέριο χώρο της Ευρώπης από την Πέμπτη, ενώ την Κυριακή μόλις 5.000 πτήσεις πραγματοποιήθηκαν ενώ υπό φυσιολογικές συνθήκες θα γίνονταν 24.000 πτήσεις.

Η Eurocontrol πρόσθεσε ότι στο μεγαλύτερο τμήμα του ευρωπαϊκού εναέριου χώρου δεν παρασχέθηκαν υπηρεσίες ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας σε πολιτικά αεροσκάφη, εξαιτίας του ηφαιστειακού νέφους από την Ισλανδία.

Πτήσεις εκτελούνται στη νότια Ευρώπη, την Ιβηρική και τα νότια Βαλκάνια.

Η Eurocontrol επισήμανε στην ανακοίνωσή της ότι τα τελευταία στοιχεία δείχνουν "κάποια θετική εξέλιξη στις προσεχείς ώρες" αναφορικά με την πιθανή επιβάρυνση της ατμόσφαιρας από την ηφαιστειακή στάχτη, αλλά δεν έδωσε περισσότερες διευκρινίσεις.

Στην Ελλάδα μέχρι στιγμής για την Κυριακή έχουν ματαιωθεί 174 πτήσεις από και προς το Ελευθέριος Βενιζέλος και 218 συνολικά στα αεροδρόμια όλης της επικράτειας.

Τα προβλήματα προκάλεσαν και την αναβολή των προγραμματισμένων για τη Δευτέρα διαβουλεύσεων της ελληνικής κυβέρνησης με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Αμφίβολη είναι και η διεξαγωγή των αναμετρήσεων για τα ημιτελικά του Champions και του Europa League. Η UEFA παρακολουθεί την εξέλιξη του φαινομένου καθώς θα πρέπει να αποφασίσει σύντομα εάν οι αγώνες πραγματοποιηθούν κανονικά, αφού υπάρχει το ενδεχόμενο οι ομάδες να αντιμετωπίσουν πρόβλημα στις μετακινήσεις τους.

«Οι μισές από τις πτήσεις μπορούν να πραγματοποιηθούν»

Οι μισές από τις προγραμματισμένες πτήσεις της Δευτέρας στην Ευρώπη " "μπορούν να πραγματοποιηθούν", δήλωσε πάντως την Κυριακή ο ισπανός υφυπουργός αρμόδιος για τις Ευρωπαϊκές Υποθέσεις Ντιέγκο Λόπες Γκαρίντο, η χώρα του οποίου προεδρεύει την περίοδο αυτή της ΕΕ.

"Οι προβλέψεις είναι ότι το ήμισυ των πτήσεων (από την Ευρώπη) μπορεί ε να πραγματοποιηθεί αύριο" Δευτέρα, δήλωσε ο Λόπες Γκαρίντο κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στις Βρυξέλλες, στην έδρα του Eurocontrol, του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για την Ασφάλεια της Αεροπλοΐας.

Ο ισπανός υφυπουργός τόνισε την ανάγκη συντονισμού σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Ο ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος για τις Μεταφορές, Σίιμ Κάλας, είπε επίσης ότι ελπίζει ότι το 50% των πτήσεων στην Ευρώπη θα μπορέσει να εξασφαλιστεί. Η τρέχουσα κατάσταση δεν είναι «βιώσιμη» για την Ευρωπαϊκή Ένωση, τόνισε ο ευρωπαίος αξιωματούχος. Όμως επέμενε ότι δεν μπορεί να υπάρξει συμβιβασμός με την ασφάλεια.

«Υπερβολικοί οι περιορισμοί των πτήσεων»

Στο μεταξύ η κύρια ένωση των ευρωπαϊκών αεροπορικών εταιρειών (ΑΕΑ) και εκείνη των διαχειριστών των αεροδρομίων (ΑCI) ζήτησαν την Κυριακή μια "άμεση επανεξέταση" των περιορισμών των πτήσεων που επιβάλλονται στην Ευρώπη λόγω της ηφαιστειακής στάχτης, τους οποίους θεωρούν υπερβολικούς.

Η έκκληση της ΑΕΑ, η οποία συγκεντρώνει 36 ευρωπαϊκές αεροπορικές εταιρείες, συνυπογράφεται από την ΑCI, την ένωση που εκπροσωπεί την πλειοψηφία των ευρωπαϊκών αεροδρομίων.

"Η ΑΕΑ και ACI Europe υποστηρίζουν τις πρώτες προσπάθειες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του Eurocontrol, της αεροπλοΐας και των εθνικών αρχών που λαμβάνουν υπόψη την απειλή για την εναέρια ασφάλεια, ζητούν όμως την άμεση επανεξέταση των σημερινών περιορισμών σε ευρωπαϊκό επίπεδο" , αναφέρουν οι δύο ενώσεις στην κοινή δήλωσή τους.

"Αν οι αεροπορικές εταιρείες και τα ευρωπαϊκά αεροδρόμια θεωρούν την ασφάλεια ως απόλυτη προτεραιότητα, διερωτώνται για την αναλογικότητα των περιορισμών που επιβάλλονται στις πτήσεις τώρα", εξηγούν η ΑΕΑ και ACI.

"Η έκρηξη του ηφαιστείου της Ισλανδίας δεν είναι ένα γεγονός χωρίς προηγούμενο, και οι διαδικασίες που χρησιμοποιούνται σε άλλα μέρη του κόσμου για τις ηφαιστειακές εκρήξεις δεν φαίνεται να προβλέπουν το είδος των περιορισμών που επιβάλλονται σήμερα στην Ευρώπη, εκτιμούν οι δύο ενώσεις.

Ειδικότερα:

ΓΕΡΜΑΝΙΑ: Άδεια για την άμεση επαναλειτουργία έξι αεροδρομίων μέχρι τουλάχιστον τις 18.00 GMT σήμερα: Φρανκφούρτη, Βερολίνο Τέγκελ, Βερολίνο Σένεφελντ, Ανόβερο, Ερφούρτη και Λειψία.

ΑΥΣΤΡΙΑ: Τα αυστριακά αεροδρόμια αναμένεται να ανοίξουν και πάλι από τις 04.00 GMT της Δευτέρας, σύμφωνα με την αρμόδια αρχή πολιτικής αεροπορίας στη Βιέννη.

ΛΕΥΚΟΡΩΣΙΑ: Οι κινήσεις αεροσκαφών περιορίζονται σε ύψος μεταξύ 7.000 και 11.000 μέτρων. Αρκετές πτήσεις ακυρώθηκαν ή καθυστέρησαν στην αναχώρηση από το Μινσκ.

ΒΕΛΓΙΟ: Ο εναέριος χώρος κλειστός μέχρι τις 18.00 GMT την Δευτέρα, αλλά οι βελγικές αεροπορικές εταιρείες μπορούν να ζητήσουν να επιστρέψουν άδεια τα αεροπλάνα τους.

ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ: Ο εναέριος χώρος εν μέρει ανοιχτός για τις πτήσεις από και προς τα νότια και νοτιοανατολικά, κυρίως από την Ελλάδα.

ΤΟΥΡΚΙΑ: Το νέφος της τέφρας που δημιουργείται από το ισλανδικό ηφαίστειο έφθασε και στην Τουρκία. Ο εναέριος χώρος σε ύψος μεταξύ 20.000 και 35.000 ποδιών πάνω από τρεις επαρχίες της Μαύρης Θάλασσας, αυτές της Ζονγκουλντάκ, της Σινώπης και της Σαμψούντας, έκλεισε στις 13.30 GMT την Κυριακή και μέχρι τις 09.00 GMT την Δευτέρα, σύμφωνα με τις αρχές.

ΔΑΝΙΑ: Εναέριος χώρος κλειστός τουλάχιστον μέχρι τη Δευτέρα στις 06.00 GMT.

ΙΣΠΑΝΙΑ: Όλα τα ισπανικά αεροδρόμια ξανάνοιξαν.

ΦΙΝΛΑΝΔΙΑ: Η απαγόρευση των πτήσεων παρατείνεται μέχρι την Δευτέρα στις 15.00 GMT το νωρίτερο.

ΓΑΛΛΙΑ: Τα περισσότερα αεροδρόμια παραμένουν κλειστά τουλάχιστον μέχρι την Τρίτη, στις 07.00 GMT. Το μέτρο αυτό εφαρμόζεται σε αερολιμένες που βρίσκονται βόρεια της Νίκαιας-Μπορντό, δηλαδή τους πιο κεντρικούς αερολιμένες της χώρας. Τα αεροδρόμια στα νότια και νότιο-δυτικά ξανάνοιξαν την Κυριακή.

ΒΡΕΤΑΝΙΑ: Ο βρετανικός εναέριος χώρος θα παραμείνει κλειστός για τις πτήσεις μέχρι τουλάχιστον τις 18.00- GMT της Δευτέρας.Η British Airways ακύρωσε όλες τις πτήσεις της, τη Δευτέρα, από και προς το Λονδίνο. Η Ryanair αναστέλλει έως τις 12.00 GMT την Τετάρτη όλες τις πτήσεις της στη Βόρεια Ευρώπη και τις χώρες της Βαλτικής. Η Easyjet διατηρεί την αναστολή των πτήσεων μέχρι την Δευτέρα στις 13.00 GMT. Η Flybe καταργεί όλα της τα δρομολόγια τη Δευτέρα. H BMI ακυρώνει όλες συνδέσεις της με το Λονδίνο Heathrow την Δευτέρα.

ΟΥΓΓΑΡΙΑ: Ο εναέριος χώρος κλειστός μέχρι τις 10.00 GMT την Δευτέρα.

ΙΡΛΑΝΔΙΑ: Ο εναέριος χώρος κλειστός μέχρι τις 12.00 GMT την Δευτέρα.

ΙΣΛΑΝΔΙΑ: Δεν πλήττεται από το νέφος λόγω της διεύθυνσης του ανέμου, τα αεροδρόμια παραμένουν ανοικτά.

ΙΤΑΛΙΑ: Ο εναέριος χώρος κλειστός σε όλο το βόρειο τμήμα της χώρας μέχρι τη Δευτέρα στις 06.00 GMT.

ΟΛΛΑΝΔΙΑ: Ο εναέριος χώρος κλειστός τουλάχιστον μέχρι τις 18.00 GMT την Κυριακή.

ΒΑΛΤΙΚΕΣ ΧΩΡΕΣ: Η εναέρια κυκλοφορία αναστέλλεται μέχρι τις 06.00 GMT την Δευτέρα στη Λετονία, και έως τις 00.00 GMT της Δευτέρας στην Εσθονία.

ΠΟΛΩΝΙΑ: Ο εναέριος χώρος στο κεντρικό και βόρειο τμήμα της χώρας άνοιξε εκ νέου από τις 14.00 GMT. Έξι αεροδρόμια σε αυτούς τους τομείς ξανάνοιξαν.

ΡΟΥΜΑΝΙΑ: Ο εναέριος χώρος ξανάνοιξε μόνο για τα αεροσκάφη που πετούν πάνω από τη χώρα από σήμερα στις 09.00 GMT. Καμία πτήση δεν θα απογειωθεί η θα προσγειωθεί στη Ρουμανίας μέχρι τις 09.00 GMT την Δευτέρα.

ΡΩΣΙΑ: Ο εναέριος χώρος ανοιχτός, αλλά οι πτήσεις προς τα βόρεια και δυτικά της ηπείρου, έχουν ακυρωθεί. Το αεροδρόμιο του Καλίνινγκραντ, έχει κλείσει προσωρινά.

ΣΚΑΝΔΙΝΑΒΙΑ: Η σκανδιναβική αεροπορική εταιρεία SAS ακυρώνει όλες σχεδόν τις πτήσεις της μέχρι την Τρίτη. Η Νορβηγία ξανάνοιξε ένα νέο τμήμα του εναέριου χώρου της, νότια έως το Μπέργκεν, και θα μπορούσε να ξανανοίξει τον υπόλοιπο στο νότια τμήμα της χώρας απόψε.

ΣΕΡΒΙΑ / ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟ / ΒΟΣΝΙΑ / ΚΡΟΑΤΙΑ: Ο εναέριος χώρος της Σερβίας, του Μαυροβουνίου και τμήματος της Βοσνίας και της Ερζεγοβίνης θα ανοίξει εκ νέου σήμερα στις 16.00 GMT. Σχεδόν όλα τα αεροδρόμια στην Κροατία, καθώς και το Ζάγκρεμπ, ξανάνοιξαν σήμερα..

ΣΛΟΒΑΚΙΑ: Ο εναέριος χώρος κλειστός από την Παρασκευή

ΣΛΟΒΕΝΙΑ:Ο εναέριος χώρος κλειστός από το Σάββατο μέχρι νεωτέρας

ΕΛΒΕΤΙΑ: Ο εναέριος χώρος κλειστός μέχρι τις 12.00 GMT την Δευτέρα.

ΤΣΕΧΙΑ: Το κλείσιμο του εναέριου χώρου, παρατείνεται μέχρι τη Δευτέρα στις 10.00 GMT

ΟΥΚΡΑΝΙΑ: Κλειστά τα αεροδρόμια στο σύνολο σχεδόν της χώρας, συμπεριλαμβανομένου του διεθνούς αεροδρομίου στο Κίεβο

skai.gr