Δοκιμαστική πτήση ρομποτικού σκάφους από τις ΗΠΑ

Mυστικές oι λεπτομέρειες της αποστολής του αεροσκάφους

Η αμερικανική Πολεμική Αεροπορία προχωράει την Πέμπτη στην πρώτη δοκιμαστική πτήση ρομποτικού "διαστημικού αεροσκάφους".

Το Χ-37Β μεταφέρθηκε στη βάση εκτόξευσης στο Ακρωτήριο Κανάβεραλ, στη Φλόριντα. Εφόσον όλα εξελιχθούν με βάση τον προγραμματισμό, θα εκτοξευθεί με πύραυλο και στη συνέχεια θα αρχίσει η πτήση του ρομποτικού διαστημικού αεροσκάφους για απροσδιόριστο χρονικό διάστημα.

Η αμερικανική Πολεμική Αεροπορία έχει κρατήσει μυστικές τις λεπτομέρειες της αποστολής και τον τελικό στόχο, αλλά ανακοίνωσε ότι η σημερινή πτήση έχει προγραμματιστεί για να δοκιμαστούν τα συστήματα του αεροσκάφους.

Το ρομποτικό αεροσκάφος θα ολοκληρώσει την πτήση του με προσγείωση στην αεροπορική βάση Βάντενμπεργκ, στην Καλιφόρνια. Το Χ-37Β είναι σχεδιασμένο για διαστημικές αποστολές διάρκειας έως 270 ημερών, σε χαμηλή τροχιά.

Το αεροσκάφος θυμίζει ένα μικρό διαστημικό όχημα, αλλά δεν έχει τη δυνατότητα μεταφοράς αστροναυτών. Η ενέργεια που χρειάζεται το σκάφος εξασφαλίζεται από μπαταρίες και ηλιακές κυψέλες.

Το πρόγραμμα αυτό ξεκίνησε το 1999 υπό την αιγίδα της NASA και πέρασε στην ευθύνη διαφόρων κυβερνητικών υπηρεσιών πριν ανατεθεί τελικά στην Πολεμική Αεροπορία.
skai.gr