Πρωτοποριακή συσκευή "ψεκάζει" υγιή κύτταρα πάνω σε εγκαύματα

Πρωτοποριακή «εκτυπωτική» συσκευή «τυπώνει» νέα κύτταρα δέρματος απευθείας πάνω σε εγκαύματα

Αμερικανοί ερευνητές δημιούργησαν πρωτοποριακή συσκευή που μπορεί να «ψεκάσει» υγιή δερματικά κύτταρα απευθείας πάνω σε εγκαύματα, προσφέροντας έτσι ταχεία εναλλακτική μέθοδο προστασίας και θεραπείας του ασθενούς, σε σχέση με την παραδοσιακή μέθοδο μεταμόσχευσης υγιούς επιδερμίδας πάνω στα καμένα σημεία.

Η συσκευή, που έχει προς το παρόν δοκιμαστεί μόνο σε ποντίκια, μπορεί να στερεωθεί σε έναν ειδικό σκελετό, ώστε να μεταφερθεί πάνω από το κρεβάτι του ασθενούς στο νοσοκομείο, διευκολύνοντας την εφαρμογή της νέας τεχνολογίας. Ένα λέιζερ «διαβάζει» τις ακριβείς διαστάσεις και το σχήμα της πληγής του εγκαύματος, έτσι ώστε να μπορεί να «εκτυπωθεί» ένα αντίστοιχο προστατευτικό στρώμα νέων δερματικών κυττάρων.

Η νέα τεχνική -που εντάσσεται στο ανερχόμενο πεδίο της βιο-εκτυπωτικής (bioprinting)- αποτελεί εφεύρεση ερευνητών του πανεπιστημίου Γουέικ Φόρεστ των ΗΠΑ, υπό τον καθηγητή αναγεννητικής ιατρικής, Τζορτζ Κράιστ, σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερ. Οι ερευνητές, όπως ανέφεραν, ουσιαστικά είναι σε θέση να «τυπώνουν» νέο δέρμα άμεσα πάνω στην πληγή.

Τα πειράματα σε ποντίκια έδειξαν ότι με τη νέα μέθοδο κατέστη εφικτό να κλείσει τελείως ένα έγκαυμα μέσα σε δύο έως τρεις εβδομάδες. Το επόμενο βήμα θα είναι οι δοκιμές σε γουρούνια, των οποίων το δέρμα μοιάζει περισσότερο με αυτό των ανθρώπων.

Στη συνέχεια, οι ερευνητές θα ζητήσουν άδεια από τις αρμόδιες αμερικανικές Αρχές (FDA) για να δοκιμάσουν τη συσκευή και στους ανθρώπους, ενώ ήδη συνεργάζονται με το Ινστιτούτο Αναγεννητικής Ιατρικής των Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ, για να βρουν τρόπους να βοηθήσουν τραυματισμένους στρατιώτες από το Ιράκ και το Αφγανιστάν.
skai.gr