Στη Χιλή το μεγαλύτερο τηλεσκόπιο του κόσμου

Θα αναζητήσει στο διάστημα την ύπαρξη εξωπλανητών, δηλαδή πλανητών εκτός του ηλιακού μας συστήματος.

Στην έρημο της νότιας Χιλής, θα κατασκευαστεί το μεγαλύτερο τηλεσκόπιο του κόσμου αξίας άνω του ενός δισεκατομμυρίου ευρώ, σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Νότιο Παρατηρητήριο (ESO).

Με μήκος 42 μέτρα το Ευρωπαϊκό Εξαιρετικά Μεγάλο Τηλεσκόπιο (ELT) θα αναζητήσει στο διάστημα την ύπαρξη εξωπλανητών, δηλαδή πλανητών εκτός του ηλιακού μας συστήματος.

Επιπλέον, θα προσπαθήσει να διαλευκάνει το μυστήριο της σκοτεινής ύλης και της σκοτεινής ενέργειας.
Το τηλεσκόπιο θα κατασκευαστεί στα 3.060 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας σε ένα βουνό της πλούσιας σε ορυκτά ερήμου Ατακάμα στη νότια Χιλή, η οποία προτιμάται από τους ειδικούς καθώς εκεί επικρατούν χαμηλά επίπεδα εξάτμισης του νερού και καθαρός ουρανός κατά τη διάρκεια της νύχτας.
Πέντε χώρες -η Ισπανία, το Μαρόκο, η Νότια Αφρική, η Αργεντινή και η Χιλή- βρίσκονταν ανάμεσα στις υποψήφιες για να φιλοξενήσουν το τηλεσκόπιο.
«Το μέγεθος θα μας επιτρέψει βασικά να δούμε πλανήτες που μοιάζουν με τη Γη» δήλωσε ο Λαρς Λίντμπεργκ Κρίστενσεν, επικεφαλής του τμήματος εκπαίδευσης του Παρατηρητήριου που εδρεύει στο Γκάρτσινγκ της Γερμανίας.
«Θα είναι δυνατό να εξετάσουμε θεμελιώδη φυσικά ζητήματα σε ένα βαθμό που δεν ήταν προηγουμένως ποτέ δυνατό. Θα εξετάσουμε μαύρες τρύπες, γαλαξίες, σκοτεινή ύλη και σκοτεινή ενέργεια, τα οποία είναι δύο τελείως άγνωστα τμήματα του σύμπαντος» πρόσθεσε ο κ. Κρίστενσεν.
Το τηλεσκόπιο αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία το 2018, μετά από επτά χρόνια εργασιών.
skai.gr