Seagate 2TB Barracuda XT SATA 3.0

Seagate 2TB Barracuda XT…ο πρώτος σκληρός δίσκος για το νέο πρωτόκολλο SATA 3.0


Όταν επιλέγουμε έναν σκληρό δίσκο για τον υπολογιστή μας, οι περισσότεροι αξιολογούμε και κρίνουμε το προϊόν μόνο βάσει της χωρητικότητάς του. Λάθος, μέγα λάθος! Η μοναδικές περιπτώσεις που εξαιρούνται είναι εκείνες των εξωτερικών σκληρών δίσκων τύπου USB, καθώς προορίζονται μόνο για αποθήκευση αρχείων πολυμέσων (φωτογραφιών, βίντεο, μουσικής), συνεπώς το κριτήριο που ισχύει είναι ο αποθηκευτικός χώρος.

Ο σκληρός δίσκος των 2ΤΒ με υποστήριξη του SATA 3.0, Seagate Barracuda 2TB XT

Για όλες τις υπόλοιπες χρήσεις ενός σκληρού δίσκου εξίσου σημαντικό -αν όχι σημαντικότερο- τεχνικό χαρακτηριστικό είναι αυτό της ταχύτητας που μεταφέρει τα αρχεία / δεδομένα από και προς τον υπολογιστή, ήτοι ταχύτητα ανάγνωσης και εγγραφής δεδομένων και αυτό διότι η «συνολική» ταχύτητα ενός υπολογιστή (δηλαδή η ταχύτητα που «ανοίγει» ένα πρόγραμμα, η ταχύτητα στην απόκριση του συστήματος στους χειρισμούς του χρήστη, κλπ) επηρεάζεται άμεσα από την ταχύτητα του (εσωτερικού) σκληρού δίσκου.

Τα τεχνικά χαρακτηριστικά του Seagate Barracuda 2TB XT

Ας υποδεχτούμε λοιπόν τον Barracuda XT της εταιρείας-μεγαθηρίου των σκληρών δίσκων Seagate, αποθηκευτικού χώρου 2TB (ήτοι 2000GB) και με υποστήριξη του νέου πρωτοκόλλου συνδεσμολογίας ονόματι Serial ΑΤΑ 3.0 (SATA εν συντομία). Το νέο αυτό πρωτόκολλο, έρχεται να αντικαταστήσει το σημερινό Serial ATA 2.0, όπως και αυτό αντικατέστησε το πρώτο SATA πρωτόκολλο του 2002-2003. Έτσι από την μέγιστη ταχύτητα διαμεταγωγής δεδομένων του πρώτου SATA που ήταν στα 1.5Gbit/s, πήγαμε στα 3.0Gbit/s του SATA2 και πλέον φτάσαμε στα 6.0Gbit/s του νέου SATA 3.0. Βέβαια αυτό είναι το θεωρητικό όριο του διαύλου ενώ η πραγματικότητα αγγίζει περί τα 4.8Gbit/s αλλιώς περί τα 600Mbyte ανά δευτερόλεπτο που και πάλι είναι υπέρ-αρκετά καθώς η ταχύτητα του Barracuda 2ΤΒ ΧΤ είναι στα 138ΜΒ/s – μια ταχύτητα που είναι εξαιρετικότατη για έναν σκληρό δίσκο των 7.200 στροφών που απευθύνεται στον απλό καταναλωτή και όχι σε μεγάλα συστήματα υπολογιστών server-farm / video editing / non-linear post production. Για παράδειγμα μια ταινία των 700ΜΒ για να αντιγραφεί από σκληρό δίσκο Barracuda 2TB XT σε έναν άλλο ίδιο χρειάζεται μόλις λιγότερο από δέκα δευτερόλεπτα, ενώ μια λίστα μεγέθους 1GB και 150 αρχείων μουσικής χρειάζεται λιγότερο από 20 δευτερόλεπτα, χρόνοι πραγματικά μικροί – πάντα για απλή, καθημερινή χρήση. Χώρια που το Λειτουργικό Σύστημα που φιλοξενεί ο εκάστοτε υπολογιστής θα επωφεληθεί από τις αυξημένες ταχύτητες του δίσκου, μαζί με την «βοηθητική» (cache) μνήμη που διαθέτει ο τελευταίος των 64MB. Επίσης, ο υποψήφιος αγοραστής πρέπει να γνωρίζει ότι ακόμα στην αγορά δεν υπάρχουν μητρικές πλακέτες σε ποικιλία με υποστήριξη SATA 3.0 (καθώς αναμένονται), όμως ο Barracuda 2TB XT συνεργάζεται μια χαρά και με το τωρινό SATA 2.0 – συνεπώς σε περίπτωση που προβείτε στην αγορά του εν λόγω σκληρού δίσκου δεν ανησυχείτε για θέματα συμβατότητας. Η τιμή αναμένεται στα 299 δολάρια Αμερικής (203 ευρώ περίπου).
zougla.gr