Κυκλοφόρησε το πρώτο βιονικό χέρι

Ένας αμερικανός βετεράνος του Ιράκ είναι ο πρώτος στον οποίον τοποθετήθηκε το βιονικό χέρι. Λειτουργεί ακριβώς όπως και ένα φυσικό χέρι.

Σχετικά

VIDEO
Το πρώτο βιονικό χέρι που λειτουργεί όπως ακριβώς και ένα φυσικό χέρι, υπακούγοντας σε εντολές του εγκεφάλου, παρουσιάστηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η εφεύρεση του iLimb, όπως ονομάζεται το βιονικό χέρι, έγινε από έναν σκωτζέζο υπάλληλο του Εθνικού Συστήματος Υγείας της Βρετανίας και σχεδιάστηκε από την αμερικανική εταιρεία Touch Bionics.

Την επίσημη παρουσίαση του βιονικού χεριού έκανε ο Χουάν Αρεντόντο, ένας αμερικανός βετεράνος του Ιράκ, ο οποίος είναι από τους πρώτους ανθρώπους που απέκτησαν το iLimb.

O κ. Αρεντόντο, έχασε το χέρι του στον πόλεμο στο Ιράκ, όταν το στρατιωτικό όχημα που οδηγούσε δέχθηκε επίθεση με βόμβα.

Όπως λέει, μέχρι τώρα είχε δει κάτι τέτοιο μόνο στον Πόλεμο των Άστρων και τον Εξολοθρευτή!

Ο γιος μου και οι φίλοι του είναι πολλοί ενθουσιασμένοι! Πιστεύουν ότι είμαι μισός άνθρωπος και μισός ρομπότ, δήλωσε στο BBC.

Όπως εξηγούν οι εκπρόσωποι της εταιρείας Touch Bionics, αισθητήρες στο δέρμα λαμβάνουν τις εντολές του εγκεφάλου και τις μετατρέπουν σε οδηγίες για να κινηθούν τα τεχνητά δάχτυλα.

Tα νεύρα μεταφέρουν την εντολή, γίνεται ανάγνωση αυτού του ερεθίσματος και καταγράφεται σε έναν υπολογιστή που έχει τοποθετηθεί στο πίσω μέρος τους χεριού, εξηγεί ο Τρόι Φάρνσγουορθ της Hanger Prosthetics and Orthotics.

Σε κάποιους χρήστες του iLimb αρέσει το ρομποτικό λουκ, ενώ κάποιοι άλλοι το προτιμούν καλυμμένο με τεχνητό δέρμα.

Όμως και στις δύο περιπτώσεις το κόστος είναι μεγάλο. Το βιονικό χέρι του Χουάν Αρεντόντο κόστισε 65 χιλιάδες δολάρια, ποσό που κάλυψε ο αμερικανικός στρατός.
www.skai.gr