Νέα τεχνική δίνει ελπίδες σε παράλυτους

Η νέα τεχνική ελπίζεται ότι στο μέλλον θα μπορούσε να εφαρμοστεί και σε παράλυτους ανθρώπους


Οι επιστήμονες κατάφεραν για πρώτη φορά να δώσουν τη δυνατότητα της κίνησης σε παράλυτα ποντίκια, των οποίων οι εγκέφαλοι είχαν προηγουμένως αποκοπεί από το νωτιαίο μυελό.

Η νέα τεχνική ελπίζεται ότι στο μέλλον θα μπορούσε να εφαρμοστεί και σε παράλυτους ανθρώπους.

Η θεραπεία - ένας συνδυασμός από συνεχή ηλεκτρικά ερεθίσματα και φάρμακα- επέτρεψε στα ποντίκια να περπατήσουν στα πίσω πόδια τους, φέροντας όλο το βάρος του σώματός τους, μέσα σε μόλις μια εβδομάδα μετά την παράλυσή τους.

Στη συνέχεια, με την προσθήκη της φυσιοθεραπείας, τα πειραματόζωα ήσαν σε θέση, μέσα σε μερικές εβδομάδες, να περπατήσουν και να τρέξουν επί μισή ώρα, χωρίς να παραπατούν.

Η ανακάλυψη έγινε από διεθνή ομάδα ελβετών, αμερικανών και ρώσων ερευνητών υπό τον καθηγητή Γκρεγκουάρ Κουρτίν του πανεπιστημίου της Γενεύης και δημοσιεύτηκε στο περιοδικό "Nature Neuroscience", σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο και το BBC.

Tα ποντίκια μπορούσαν να προσαρμόσουν τις κινήσεις τους, ανταποκρινόμενα στα ηλεκτρικά ερεθίσματα που δέχονταν, παρόλο που ο αποκομμένος εγκέφαλός τους δεν μπορούσε να στείλει και να δεχτεί μηνύματα.

Αυτό, σύμφωνα με τους ερευνητές, σημαίνει ότι το νευρωνικό δίκτυο του νωτιαίου μυελού είναι σχεδόν ικανό για αυτόνομη επεξεργασία των πληροφοριών που δέχεται, καταλαβαίνοντας ότι ο εξωτερικός κόσμος αλλάζει και τροποποιώντας ανάλογα τις κινήσεις των μυών.

Το επόμενο βήμα θα είναι να δημιουργηθούν νευρο-προσθετικές συσκευές που θα μπορούν να εμφυτευτούν μέσα στο σώμα.

Η νέα θεραπεία θα προορίζεται για άτομα με σοβαρούς τραυματισμούς, που δεν μπορούν να κινηθούν μόνα τους.
http://www.skai.gr