Τα μεγαλύτερα ονόματα των υπεραποστάσεων θα πάρουν μέρος στο φετινό αγώνα δρόμου «ΣΠΑΡΤΑΘΛΟΝ 2009», απόστασης 246 χλμ, που θα διεξαχθεί στη διαδρομή Αθήνα-Σπάρτη.
Πρόκειται για την 27η διοργάνωση του θεσμού η οποία θα πραγματοποιηθεί στις 25 και 26 Σεπτεμβρίου. Στον αγώνα έχουν δηλώσει συμμετοχή 380 αθλητές και αθλήτριες από 33 χώρες, εκ των οποίων 36 είναι γυναίκες, αριθμός που αποτελεί ρεκόρ συμμετοχής αθλητών και χωρών. Η Ελλάδα μετέχει με 41 αθλητές και έχει σημαντικές ελπίδες διάκρισης, καθώς παίρνουν μέρος στη διοργάνωση οι Μάριος Φουρνάρης, Δημήτρης Πετρολιάγκης, Λουκάς Κώνστας, Γιώργος Κρυστάλλης, που ξεχώρισαν ιδιαίτερα στον περσινό αγώνα.
Οι καλύτεροι δρομείς των μεγάλων αποστάσεων θα βρεθoύν στην εκκίνηση την Παρασκευή 25 Σεπτεμβρίου στις 7 το πρωί στην Ακρόπολη, μπροστά από το Ηρώδειο. Η διαδρομή του «ΣΠΑΡΤΑΘΛΟΝ» διεξάγεται από σημείο σε σημείο, η ανύψωση ποικίλει από την επιφάνεια της θάλασσας μέχρι τα 1.200 μέτρα, πάνω σε ασφαλτοστρωμένο δρόμο και κακοτράχαλα βουνίσια μονοπάτια.
Αξίζει να αναφερθεί ότι κάθε ένα από τα σημεία ελέγχου έχει τους δικούς του χρονικούς περιορισμούς και ο δρομέας θα πρέπει να φθάσει πριν από τον επίσημο χρόνο κλεισίματος, διότι διαφορετικά θα αποκλειστεί από τον αγώνα.
Η διαδρομή που ακολουθούν οι αθλητές στο «ΣΠΑΡΤΑΘΛΟΝ» θεωρείται η πιο δύσκολη στον κόσμο. Ακολουθούν δύσβατα μονοπάτια και χωματόδρομους, διασχίζουν αμπέλια και ελαιώνες, σκαρφαλώνουν σε πλαγιές λόφων, ενώ το φόβητρο όλων των αθλητών και η μεγαλύτερη πρόκληση είναι η αναρρίχηση στο Παρθένιο Όρος (1.200 μ. ύψος) μέσα στο πυκνό σκοτάδι, χωρίς ίχνος μονοπατιού κατά την ανάβαση, μέσα στα βράχια και τους θάμνους, με θερμοκρασία 4°-5° C και δυνατούς ανέμους.
Στο «27ο ΣΠΑΡΤΑΘΛΟΝ» παίρνουν μέρος, μεταξύ άλλων:
ΑΝΔΡΕΣ
• Γιένς Λούκας (Γερμανία), νικητής το 1999, το 2004 και το 2005
• Μάρκους Θάλμαν (Αυστριακός), νικητής το 2003, δεύτερος το 2004 και το 2008 και τρίτος το 2005
• Ριότσι Σεκίγια (Ιαπωνία), πρώτος το 2002
• Μασαγιούκι Οτάκι (Ιάπωνας), πρώτος το 2000
• Πιότρ Κουρίλο (Πολωνός), δεύτερος το 2007
Συμμετέχει επίσης για 25η φορά ο βετεράνος Φιλανδός Σεππο Ταπιο Λαϊνόνεν
ΓΥΝΑΙΚΕΣ • Μαίρη Λάρσον (Σουηδία), νικήτρια του αγώνα τέσσερις φορές (1984, 1985, 1989, 1998). Είναι η αθλήτρια με τις περισσότερες συμμετοχές και τερματισμούς, η οποία μέχρι το 2002 κατείχε τον καλύτερο χρόνο στη διοργάνωση.
• Ακίκο Σακαμότο (Ιαπωνία), πρώτη το 2007
• Κίμι Νότο (Ιαπωνία), νικήτρια το 2004 και το 2005, τρίτη το 2007
• Μαρίκα Χεϊνλέιν (Γερμανία), τρίτη το 2008
Ανασύροντας το θρύλοΑφετηρία του διεθνούς αγώνα δρόμου υπεραποστάσεως «ΣΠΑΡΤΑΘΛΟΝ», στάθηκε η αφήγηση του Ηρόδοτου για την μάχη του Μαραθώνα. Ο μεγάλος ιστορικός της αρχαιότητας, περιγράφοντας πολλά χρόνια αργότερα, τις λεπτομέρειες της μάχης, αναφέρεται στο κατόρθωμα ενός Αθηναίου ημεροδρόμου, του Φειδιππίδη, τον οποίον ο Μιλτιάδης και οι άλλοι Αθηναίοι στρατηγοί έστειλαν στην Σπάρτη για να ζητήσει τη βοήθεια της, προκειμένου να ενισχυθούν οι ολιγάριθμες δυνάμεις των Αθηναίων απέναντι στους Πέρσες στον Μαραθώνα.
Σύμφωνα πάντα με τον Ηρόδοτο, ο Φειδιππίδης έφτασε στη Σπάρτη «την επομένη της αναχώρησης του» από την Αθήνα. Η διαδρομή που ακολουθούν οι αθλητές στο «ΣΠΑΡΤΑΘΛΟΝ», θεωρείται, ως η πλησιέστερη της πορείας που ο Φειδιππίδης έπρεπε να είχε ακολουθήσει.
Η μάχη του Μαραθώνα το 490 π.Χ., αποτελεί σταθμό και αφετηρία της ιστορίας του πολιτισμού. Δυόμισι χιλιάδες χρόνια μετά την ιστορική αυτή μάχη γεννιέται στην Ελλάδα ένα αθλητικό γεγονός άρρηκτα συνδεδεμένο μαζί της.
Το «ΣΠΑΡΤΑΘΛΟΝ», ξαναφέρνει στην επικαιρότητα το κατόρθωμα αυτό, ανασύροντας ένα θρύλο από τα βάθη της ιστορίας.
Ο John FodenΗ ιδέα για τη δημιουργία του οφείλεται σε μια συγκυρία και ανήκει στον Βρετανό σμήναρχο της RAF John Foden. Λάτρης και μελετητής της Αρχαίας Ελληνικής Ιστορίας, ο John Foden, διαβάζοντας τον Ηρόδοτο, σταμάτησε απορημένος στην εξιστόρηση του κατορθώματος του Φειδιππίδη, και διερωτήθηκε αν ένας σύγχρονος άνθρωπος μπορεί να διανύσει τα 246 χλμ. Αθήνας - Σπάρτης σε δύο μέρες.
Σκέφθηκε τότε πως ο μόνος τρόπος να το διαπιστώσει ήταν να επιχειρήσει να τρέξει ο ίδιος την ιστορική διαδρομή, αφού ήταν συμπτωματικά και δρομέας μεγάλων αποστάσεων. Έτσι με άλλους συναδέλφους του της RAF, επίσης δρομείς, έρχεται στην Αθήνα το φθινόπωρο του 1982.
Καταστρώνουν τον σχεδιασμό της πλησιέστερης προς την περιγραφή του Ηρόδοτου διαδρομής και στις 8 Οκτωβρίου ρίχνονται στην περιπέτεια για να δουν αν το όραμα μπορεί να γίνει πράξη. Την επομένη, 9 Οκτωβρίου, μετά από 36 ώρες ο John Foden φτάνει στη Σπάρτη μπροστά στο άγαλμα του Λεωνίδα. Ο συνάδελφος του John, Scholten είχε φτάσει μισή ώρα νωρίτερα και τέλος ο John MacArthy τερματίζει σε χρόνο λιγότερο από 40 ώρες. Η ομάδα των Βρετανών είχε αποδείξει πως ο Ηρόδοτος «είχε δίκιο»! Ένας άνθρωπος είναι πράγματι ικανός να καλύψει 246 χλμ. σε δύο μέρες.
Μετά την επιτυχία του εγχειρήματος, ο πρωτεργάτης του άρχισε να οραματίζεται την καθιέρωση ενός αγώνα που θα έφερνε στην Ελλάδα δρομείς μακρινών αποστάσεων από όλο τον κόσμο για να τρέξουν στα ίχνη του αρχαίου ημεροδρόμου.
Δικαιολογημένα, λοιπόν, η ανταπόκριση τους ήταν άμεση και καταλυτική. Αυτό οδήγησε στη διοργάνωση του Α' Διεθνούς αγώνα δρόμου ΣΠΑΡΤΑΘΛΟΝ το 1983, με την συμμετοχή 45 δρομέων από 11 χώρες και την Ελλάδα.
Η επιτυχία και η απήχηση ήταν καθοριστικές για την περαιτέρω πορεία και εξέλιξη του αγώνα. Έτσι το 1984 ιδρύεται Σύνδεσμος, με την επωνυμία «ΔΙΕΘΝΗΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΣΠΑΡΤΑΘΛΟΝ».
Από τότε και μέχρι σήμερα ο «ΔΙΕΘΝΗΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΣΠΑΡΤΑΘΛΟΝ» διοργανώνει ανελλιπώς τον αγώνα κάθε Σεπτέμβριο, γιατί τότε τοποθετεί χρονολογικά ο Ηρόδοτος την αποστολή του Φειδιππίδη στην Σπάρτη.
skai.gr