Πως στέλνανε Μυστικά Μηνύματα οι Σπαρτιάτες στον πόλεμο ;



Μερικά μηνύματα

έπρεπε πάντα να σταλούν με την μέγιστη ασφάλεια. Γι΄ αυτό χρησιμοποιήθηκαν διάφορες μέθοδοι ώστε τα μηνύματα να μπορούν να διαβαστούν μόνο απ' τον παραλήπτη και να είναι ακατανόητα σε βαθμό που να γίνονται άχρηστα για ...

....οποιονδήποτε άλλο.

ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΣΠΑΡΤΗ

Στην αρχαία Σπάρτη για την αποστολή απόρρητων στρατιωτικών μηνυμάτων, το μήνυμα γραφόταν σ' ένα κύλινδρο που γύρω του είχε τυλιχτεί μία στενή λωρίδα δέρματος σε διαδοχικές σειρές. Αυτή ήταν η περιβόητη "σκυτάλη".


Ο ΚΥΛΙΝΔΡΟΣ

Ο κύλινδρος αφαιρούνταν κι έμενε η λωρίδα που μπορούσε να ξαναδιαβαστεί μόνο αν τυλιγόταν με τον ίδιο τρόπο πάνω σε ολόιδιας διαμέτρου κύλινδρο. Κάθε άλλη διαφορετική διάμετρος κυλίνδρου έδινε ακατανόητα μηνύματα. Πολλές φορές γραφόταν σε συνδυασμό με καθρέπτη, ώστε να απαιτείται καθρέπτης και στην ανάγνωση.
Άλλη απλούστερη μέθοδος ήταν η αντιστροφή συλλαβών όπως «δημοκρατία» που θα φαινόταν σαν «ηδομαρκίτα».

Η ΜΕΘΟΔΟΣ ΜΕ ΤΗΝ ΟΥΡΟΔΟΧΟ ΚΥΣΤΗ

Άλλη μέθοδος χρησιμοποιούσε την ουροδόχου κύστη κάποιου ζώου που φουσκωνόταν και πάνω της γραφόταν με οριακά μικρά γράμματα το μήνυμα. Όταν ξεφουσκωνόταν το μήνυμα έδειχνε πια σαν λεκές. Κατά την αποστολή της συνήθως κρυβόταν καλά, π.χ. σε δοχείο με λάδι και ο παραλήπτης έπρεπε να την φουσκώσει και πάλι για να μπορέσει να διαβάσει το μήνυμα.

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

Οι παραπάνω μεθόδοι που χρησιμοποιουσαν οι Σπαρτιάτες στους Πολέμους αν και μας φενεται τώρα απλοϊκή ειχε πολύ καλό αποτέλεσμα τότε.Η Ιστορικοί δεν μας εχουν αναφέρει περίπτωση μυνήματος που να διαβαστηκε απο τον εχθρό.

http://www.troktikaras.com/2010/09/blog-post_10.html