Πώς δημιουργήθηκε η Σελήνη


Το φεγγάρι πιθανότατα

σχηματίστηκε μετά από μια τεράστια σύγκρουση της Γης με ένα αντικείμενο σε μέγεθος πλανήτη δισεκατομμύρια χρόνια πριν, συμβάν που η NASA περιγράφει ως “Big Whack”.
Οι αστρονόμοι
πιστεύουν ότι το αντικείμενο αυτό, που πιθανολογείται ότι είχε το μέγεθος του…πλανήτη Άρη, συγκρούστηκε με τη Γη πριν από περίπου 4,6 δισεκατομμύρια χρόνια.
Εξαιτίας της επίδρασης της υψηλής ενέργειας, ένα σύννεφο ενός εξατμισμένου βράχου ξέφυγε από την επιφάνεια της Γης και ξεκίνησε την... τροχιά του γύρω από τον πλανήτη μας.
Αυτό το “σύννεφο” πάγωσε και συμπυκνώθηκε σε ένα “δαχτυλίδι” αποτελούμενο από μικρά και συμπαγή σωματίδια. Τα σωματίδια αυτά σχημάτισαν τη Σελήνη.

Γιατί στη σελήνη έχει νερό;
Σύμφωνα με τη NASA, η ταχεία αυτή σύγκρουση απελευθέρωσε μια μεγάλη ποσότητα ενέργειας και ζέστης, και καθώς έλιωνε το φεγγάρι, δημιούργησε έναν “ωκεανό” από λιωμένο πέτρωμα.
Το λεγόμενο Magma περιέχει νερό , το οποίο και ξέσπασε μέσω των συντριβανιών φωτιάς στην σεληνιακή επιφάνεια.
Καθώς πάγωνε βυθιζόταν μέσα στο φεγγάρι. Καθώς όμως τα νερά στερεοποιούνταν , σχημάτησαν έναν ωκεανό μάγματος κάτω από την κρούστα.
“Όταν σχηματιζόταν αυτή η κρούστα οι αστεροειδείς τη βομβάρδιζαν ανελεητα, συντρίβοντας τη” λέει η NASA. Σύμφωνα με τον Francis McCubbin, επικεφαλής του Ινστιτούτου Επιστημών στην Ουάσινγκτον, το περισσότερο νερό στην επιφάνεια της Σελήνης εξατμίστηκε κατά τη διάρκεια της ηφαιστειακής δραστηριότητας.
“Υπήρχε πολύ περισσότερο νερό στην Σελήνη και πιθανότατα να υπάρχει κι άλλο κάτω από την επιφάνεια της” λέει η έρευνα του McCubbin.


cosmo.gr

http://www.troktikaras.com/2010/09/blog-post_8672.html