Η ευεργετική δράση του ελληνικού καφέ!

 Η μέτρια κατανάλωση ελληνικού καφέ (ένα με δύο φλιτζάνια την ημέρα) φαίνεται ότι προστατεύει τις αρτηρίες ηλικιωμένων ατόμων που πάσχουν από υπέρταση.
 Αυτό προέκυψε από έρευνα γιατρών της Πρώτης Καρδιολογικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, τα αποτελέσματα της οποίας παρουσιάστηκαν στο ετήσιο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Καρδιολογίας στη Στοκχόλμη. Οι έλληνες γιατροί πραγματοποίησαν την έρευνά τους στην Ικαρία, νησί που φημίζεται για το γεγονός ότι οι κάτοικοί του ξεπερνούν το προσδόκιμο ζωής του ελληνικού πληθυσμού.
  Στην έρευνα, η οποία πραγματοποιήθηκε στο διάστημα Ιουνίου - Οκτωβρίου 2009, συμμετείχαν 343 άνδρες και 330 γυναίκες ηλικίας 65- 100 ετών. Ιδιαίτερο βάρος έδωσαν οι έλληνες επιστήμονες σε 235 από αυτούς που εμφάνιζαν υπέρταση.
 Οπως χαρακτηριστικά είπε η δρ Χρυσοχόου η οποία παρουσίασε την εργασία των ελλήνων γιατρών στο συνέδριο, «η μελέτη αποκάλυψε ότι η μέτρια... κατανάλωση καφέ, μεταξύ ενός και δύο φλιτζανιών ημερησίως, συνδέεται με υψηλότερα επίπεδα αορτικής ελαστικότητας σε σύγκριση με άλλα υπερτασικά ηλικιωμένα άτομα που κατανάλωναν λιγότερο καφέ».
 Αξίζει να σημειωθεί ότι τα οφέλη του καφέ δεν αυξάνονταν με την αύξηση της πρόσληψης σε τρία ή πέντε φλιτζάνια ημερησίως. Σύμφωνα πάντα με την κυρία Χρυσοχόου, «τα αποτελέσματα παρέχουν ενδείξεις ότι η μέτρια κατανάλωση καφέ θα πρέπει να ενθαρρύνεται ακόμη και σε ηλικιωμένους υπερτασικούς ασθενείς, καθώς φαίνεται να προστατεύει τις αρτηρίες από το γήρας». Η ελληνίδα γιατρός ανέφερε επίσης ότι η μέτρια κατανάλωση καφέ συνδεόταν με μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης καρδιοπαθειών, διαβήτη, υψηλών επιπέδων χοληστερόλης, παχυσαρκίας και δυσλειτουργίας των νεφρών.
 Τα οφέλη του καφέ αποδίδονται από τους επιστήμονες στις φλαβονοειδείς ενώσεις που περιέχει. Το αν θα μπορούσαν τα ευρήματα των ελλήνων γιατρών να έχουν καθολική ισχύ φαίνεται ότι είναι ένα ερώτημα που διχάζει τους επιστήμονες.

 Πηγή: tovima.gr
http://www.pyles.tv/News/Health/Kafes-prostatevi-artiries.aspx