Η πολλή σκέψη… τρώει τον αφέντη


Σκέψη
Όσοι σκέφτονται υπερβολικά προκαλούν «φθορά» στον εγκέφαλό τους, με αποτέλεσμα να έχουν μειωμένη μνήμη και να κινδυνεύουν να εμφανίσουν κατάθλιψη.
Αυτό συμβαίνει, σύμφωνα με τους επιστήμονες, επειδή τα άτομα που σκέφτονται υπερβολικά συγκεντρώνουν στο μετωπιαίο λοβό του εγκεφάλου περισσότερα κύτταρα.
Ειδικοί από το Πανεπιστήμιο του Λονδίνου μελέτησαν πως το μέγεθος του εγκεφάλου ποικίλει, ανάλογα με το πόσο σκέφτεται κάποιος πριν λάβει αποφάσεις για διάφορα ζητήματα που τον αφορούν.
Η επιστημονική ομάδα ζήτησε από 32 εθελοντές να λάβουν...
δύσκολες αποφάσεις, καθώς έπρεπε από δύο σχεδόν όμοιες μαύρες και γκρι φωτογραφίες, να αποφασίσουν ποια ήταν πιο ανοιχτόχρωμη.
Αφού είχαν αποφασίσει έπρεπε στη συνέχεια να δηλώσουν πόσο σίγουροι ήταν για την απόφασή τους βαθμολογώντας από το ένα έως το έξι.
Αν και ήταν όντως δύσκολο να πει κάποιος ποια ήταν πιο ανοιχτόχρωμη, οι φωτογραφίες είχαν προσαρμοστεί με τέτοιο τρόπο που θα είχαν όλοι οι συμμετέχοντες τον ίδιο βαθμό δυσκολίας.
Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι συμμετέχοντες που ήταν πιο σίγουροι για την απόφασή τους είχαν περισσότερα εγκεφαλικά κύτταρα στο μπροστινό μέρος του εγκεφάλου, στον λεγόμενο πρόσθιο προμετωπιαίο φλοιό.
Αυτό το σημείο του εγκεφάλου έχει συνδεθεί με αρκετές εγκεφαλικές και πνευματικές διαταραχές, συμπεριλαμβανομένου και του αυτισμού.
Προηγούμενες έρευνες εξέτασαν τις αποφάσεις που λαμβάνονταν real time, ενώ η συγκεκριμένη έρευνα εξέτασε τις διαφορές ανάμεσα στους ανθρώπους.
Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Science και είναι η πρώτη μελέτη που αποδεικνύει ότι υπάρχουν φυσιολογικές διαφορές ανάμεσα στους ανθρώπους, ανάλογα με το μέγεθος της εγκεφαλικής περιοχής που επηρεάζεται όταν σκεφτόμαστε.
Πηγή: Τα Νέα


Διαβάστε Περισσότερα: http://www.otherside.gr/2010/09/i-polli-skepsi-trwei-ton-afenti/#ixzz10X9WcVPY