Αν ο Απόφις προσκρούσει στη Γη, θα ακολουθήσει η απόλυτη καταστροφή!

  O Andrea Carusi, έχει εξειδικευτεί στη μελέτη των Αντικειμένων Κοντά στη Γη (Near Earth Objects) – σε αυτή την κατηγορία εντάσσεται και ο Απόφις - , είναι διδάκτωρ της Ιταλικής Αστροφυσικής Ένωσης και μέλος της Διεθνούς Αστρονομικής Ένωσης.
Μελετά εντατικά τον Απόφι από το Δεκέμβριο του 2004 και είναι σε θέση να γνωρίζει όλες τις παρατηρήσεις, τις μετρήσεις, και τις αναλύσεις που έχουνε γίνει μέχρι σήμερα για την τροχιά και το μέγεθος του αστεροειδούς.  Ήταν το πλέον κατάλληλο άτομο για να μας εξηγήσει πρακτικά ποιες θα είναι οι επιπτώσεις της πρόσκρουσής του στον πλανήτη μας.
  "Οι συνέπειες από την πρόσκρουση και τη συντριβή του Απόφις στη Γη, σχετίζονται με την τοποθεσία που θα γίνει η συντριβή του, αν θα είναι ξηρά ή θάλασσα. Η διάμετρος του Απόφις σύμφωνα με τους τελευταίους υπολογισμούς είναι ...
320 μέτρα. Έτσι, αν πέσει στην ξηρά, ο κρατήρας που θα δημιουργηθεί θα είναι τέσσερα με πέντε χιλιόμετρα. Σημαντικό ρόλο έχει και η τοποθεσία στην οποία θα πέσει, δηλαδή αν είναι ή όχι κατοικημένη περιοχή.
  Οι επιπτώσεις μπορούν να επεκταθούν σε απόσταση σαράντα με πενήντα χιλιομέτρων από το σημείο της σύγκρουσης. Σε αντίθεση, αν προσκρούσει στη θάλασσα, δεν θα υπάρξει μεγάλος κρατήρας μεν, θα προκαλέσει όμως μεγάλο τσουνάμι, που θα μπορούσε να συγκριθεί με αυτό που συνέβη στην Ινδονησία το 2004", δηλώνει ο Andrea Carussi .

Σενάριο 1ο: Αν ο "Απόφις" προσκρούσει στη θάλασσα.
  Όλγα Τάντου: Ας εξετάσουμε την κάθε περίπτωση ξεχωριστά. Αν ο Απόφις προσκρούσει στη θάλασσα, όπως μας είπατε θα ακολουθήσει τσουνάμι, σε πόσα μέτρα θα φτάνει το ύψος των κυμάτων;
  Andrea Carusi: Εξαρτάται από την απόσταση που θα υπάρχει από το σημείο της πτώσης μέχρι την στεριά. Αν για παράδειγμα ο Απόφις πέσει στο μέσο του ωκεανού, τα κύματα στην ακτή θα έχουν ύψος μερικά μέτρα. Αν όμως, η πρόσκρουση γίνει κοντά στην ακτή, τότε το κύμα θα είναι καταστροφικό, αφού υπολογίζεται ότι μπορεί να ξεπεράσει τα τριάντα μέτρα.

Σενάριο 2: Αν ο "Απόφις" προσκρούσει στην ξηρά.
  Ο.Τ: Αν ο Απόφις σε 26 χρόνια από σήμερα προσκρούσει στην ξηρά του πλανήτη μας, ποιο θα είναι το μέγεθος της καταστροφής; Θα ήθελα να μας δώσετε ένα παράδειγμα κάνοντας μία σύγκριση με την καταστροφή που ακολούθησε την ρίψη των πυρηνικών βομβών.
  Andrea Carusi: Δεν είναι εύκολο να προχωρήσω σε αυτή την σύγκριση, γιατί σε περίπτωση σύγκρουσης με την ξηρά, η εκτιμώμενη δύναμη της έκρηξης θα είναι της τάξης των χιλίων μεγατόνων. Τώρα, οι πιο ισχυρές ατομικές βόμβες που έχουν κατασκευαστεί από τον άνθρωπο είναι της τάξεως εξήντα ή ογδόντα μεγατόνων. Και καμία από αυτές δεν έχει ποτέ εκραγεί.

Τι όπλα έχουμε για να αντιμετωπίσουμε την απειλή του "Απόφις".
  Ο.Τ: Οπότε, έχουμε κατασκευάσει με την πιο σύγχρονη τεχνολογία ατομικές βόμβες της τάξεως των εξήντα και ογδόντα μεγατόνων, και σε περίπτωση πρόσκρουσης του Απόφις κάνουμε λόγο για σύγκρουση χιλίων μεγατόνων;
 Andrea Carusi: Ακριβώς! Μας είναι λοιπόν δύσκολο να κάνουμε προβλέψεις για αυτού του είδους την δύναμη, καθώς δεν έχουμε καμία συγκριτική ανάλυση.
 Ο.Τ: Αφήνετε ανοιχτό το ενδεχόμενο ακόμη και για μαζική καταστροφή του πλανήτη μας;
 Andrea Carusi: Ναι. Φυσικά το μεγαλύτερο πρόβλημα θα είναι η ίδια η έκρηξη που θα προκληθεί από την πρόσκρουση: ο άνεμος, η πίεση του αέρα, η θερμοκρασία που θα αναπτυχθεί, τα υλικά που θα εκτοξευθούν, όλα αυτά έχουν μελετηθεί όσον αφορά στις επιπτώσεις της ατομικής βόμβας, αλλά όχι για τη δύναμη αυτού του μεγέθους. Έτσι, σαν τελικό συμπέρασμα, σας διαβεβαιώνω ότι κανένας δεν γνωρίζει τις πραγματικές επιπτώσεις.
Ανυπολόγιστη η καταστροφή!
  Ο.Τ: Υποθέτω ότι μία έκρηξη αυτού του μεγέθους θα επιφέρει και τεράστια βιολογική καταστροφή, έτσι δεν είναι;
  Andrea Carusi: Είναι βέβαιο ότι οι άνθρωποι, τα ζώα, και τα φυτά που θα ζουν κοντά στο σημείο σύγκρουσης θα σκοτωθούν. Αλλά η μεγάλη διαφορά με τα πυρηνικά όπλα, είναι πως δεν θα παραχθεί ραδιενέργεια. Δεν θα έχουμε δηλαδή τα αποτελέσματα που είχε η ρίψη των δύο ατομικών βομβών στην Ιαπωνία λόγω της ραδιενέργειας, αλλά, όπως είναι φυσικό, θα υπάρξουν παρενέργειες. Έχουμε εκτιμήσει για παράδειγμα, ότι θα σπάσουν τζάμια σε απόσταση πενήντα ή εξήντα χιλιομέτρων από το σημείο σύγκρουσης. Τέτοιες επιπτώσεις δεν μπορούν να προβλεφθούν με απόλυτη ακρίβεια, είναι όμως πιθανές.
http://www.pyles.tv/synendefxeis-kai-afieromata/An-Apofis-proskrousi-gi-tha-akolouthisi-katastrofi.aspx