Πέταξε το πρώτο τουριστικό διαστημόπλοιο...

Την πρώτη του δοκιμαστική πτήση ολοκλήρωσε χθες με επιτυχία το VSS Enterprise, το πρώτο εξαθέσιο σκάφος με το οποίο ο όμιλoς Virgin θα προσφέρει στο μέλλον υποτροχιακές πτήσεις… αναψυχής.

Η πρώτη δοκιμαστική πτήση έγινε πάνω από την έρημο Μοχάβε της Καλιφόρνια. Παρέμεινε πάντως συνδεδεμένο με το μητρικό του αεροπλάνο και δεν αποδεσμεύτηκε για να πυροδοτήσει τον πυραυλοκινητήρα.

Το πρώτο διαστημικό σκάφος της σειράς SpaceShipTwo ονομάστηκε από... την Virgin Galactic «VSS Enterprise», μια σαφής αναφορά στο διαστημόπλοιο που πρωταγωνιστεί στη σειρά Enterprise.

Οι δοκιμές θα συνεχιστούν σε όλη τη διάρκεια του 2011 με την προοπτική οι εμπορικές πτήσεις να ξεκινήσουν το 2012. Το Enterprise θα απογειώνεται συνδεδεμένο κάτω από τα φτερά του μητρικού αεροπλάνου White Nigkht Two.

Θα απελευθερώνεται σε ύψος 16 χιλιομέτρων, οπότε και θα ανάβει τον πυραυλοκινητήρα του. Ακολούθως θα ανεβαίνει σχεδόν κατακόρυφα μέχρι το επίσημο όριο του Διαστήματος, σε ύψος 100 χλμ.

Οι επιβάτες θα μπορούν εκεί να απολαμβάνουν την εμπειρία της μηδενικής βαρύτητας για περίπου 3 λεπτά. Το SpaceShipTwo βασίστηκε σε ένα πρωτότυπο με την ονομασία SpaceShip One, το οποίο κέρδισε το βραβείο των 10 εκατ. δολαρίων στο διαγωνισμό για το πρώτο ιδιωτικό διαστημόπλοιο το 2004. Και τα δύο μοντέλα σχεδιάστηκαν από τον πρωτοπόρο αεροναυπηγό Μπερτ Ρατάν και την εταιρεία του Scaled Composites.

Το SpaceShip One εκτίθεται τώρα στο Μουσείο Αέρα και Διαστήματος του Smithsonian. Περίπου 350 υποψήφιοι πελάτες από όλο τον κόσμο έχουν ήδη καταθέσει προκαταβολές για κρατήσεις στις πτήσεις της Virgin Galactic. Το εισιτήριο εκτιμάται ότι θα κοστίζει γύρω στα 200.000 δολάρια.
http://trelokouneli.blogspot.com/2010/03/blog-post_2290.html