Νέα ανακάλυψη νερού στο βόρειο πόλο της Σελήνης

Από αμερικανικό ραντάρ

Αμερικανικό ραντάρ, που εκτοξεύτηκε στο διάστημα πάνω στο ινδικό διαστημικό σκάφος "Τσαντραγιάαν-1", με επικεφαλής ερευνών ελληνο-αμερικανό επιστήμονα της NASA, τον Πολ Σπουδή, εντόπισε στο βόρειο πόλο της Σελήνης κρατήρες γεμάτους πάγο.

Το ραντάρ Mini-SAR της NASA βρήκε πάνω από 40 μικρούς κρατήρες μεγέθους 1,6 έως 15 χιλιομέτρων ο καθένας, γεμάτους με νερό σε παγωμένη μορφή. Σύμφωνα με την αμερικανική διαστημική υπηρεσία, "αν και η συνολική ποσότητα πάγου εξαρτάται από το πάχος του σε κάθε κρατήρα, υπολογίζεται ότι μπορεί να υπάρχουν τουλάχιστον 600 εκατ. μετρικοί τόνοι παγωμένου νερού".

Σύμφωνα με τον Σπουδή, τον επικεφαλής ερευνητή του πειράματος του Mini-SAR στο Σεληνιακό και Πλανητικό Ινστιτούτο της NASA στο Τέξας, τα νέα ευρήματα "δείχνουν πως η Σελήνη είναι ακόμα πιο ενδιαφέρων και ελκυστικός προορισμός από πλευράς επιστήμης και εξερεύνησης από ό,τι πίστευαν οι άνθρωποι".

Η επισήμανση έρχεται λίγες μόλις εβδομάδες μετά τη δηλωμένη πρόθεση του αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα να "βάλει πάγο" στα σχέδια της NASA να ξαναστείλει αστροναύτες στο δορυφόρο της Γης.

Το ραντάρ Mini-SAR πέρασε το 2009 χαρτογραφώντας τους μόνιμα σκιερούς κρατήρες του φεγγαριού στις πολικές περιοχές, που δεν είναι ορατοί από τον πλανήτη μας, χρησιμοποιώντας τις ιδιότητες πόλωσης των αντανακλώμενων ραδιοκυμάτων.

Τα νέα στοιχεία ανατρέπουν οριστικά πια την προηγούμενη αντίληψη των επιστημόνων ότι η Σελήνη είναι τελείως άνυδρη.
skai.gr