Ανθρώπινος εγκέφαλος: ένα υπόδειγμα Internet!


 O εγκέφαλός μας φαίνεται ότι είναι ένα τεράστιο δίκτυο με αμέτρητες διακλαδώσεις, όπως το Ιnternet, σύμφωνα με μια νέα μελέτη που έρχεται να καταρρίψει την κρατούσα θεωρία η οποία ανέφερε ότι ο ανθρώπινος εγκέφαλος λειτουργεί όπως μια μεγάλη εταιρεία με ιεραρχική, κάθετη δομή.
 Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνιας στο Λος Αντζελες χρησιμοποίησαν, όπως αναφέρουν στην επιθεώρηση «Ρroceedings of the Νational Αcademy of Sciences», μια νέα τεχνική η οποία καταγράφει την πορεία των σημάτων μεταξύ διαφορετικών...
περιοχών του εγκεφάλου. Οι επιστήμονες απομόνωσαν ένα μικρό τμήμα του εγκεφάλου αρουραίων που ονομάζεται επικλινής πυρήνας. Με χρήση της νέας τεχνικής τους ακολούθησαν την πορεία των νευρικών σημάτων στην περιοχή παρακολουθώντας την προέλευση αλλά και τον προορισμό τους.
 Ετσι προέκυψε ένα διάγραμμα της νευρικής δραστηριότητας του επικλινούς πυρήνα. Εάν, όπως ανέφερε η «παραδοσιακή» θεωρία που κρατά από τον 19ο αιώνα, ο εγκέφαλος είχε ιεραρχική δομή, όπως μια μεγάλη εταιρεία, τότε στο διάγραμμα θα έπρεπε να εμφανίζονται ίσιες γραμμές οι οποίες θα ξεκινούσαν από διαφορετικά σημεία και θα κατέληγαν στην κεντρική μονάδα επεξεργασίας (κάτι σαν τον διευθυντή της εταιρείας).
  Ωστόσο το διάγραμμα που προέκυψε είχε πολλές διακλαδώσεις και μάλιστα συνέδεε περιοχές που δεν ήταν γνωστό ότι επικοινωνούν μεταξύ τους. Αυτό προσομοιάζει με το μοντέλο αχανών δικτύων όπως το Διαδίκτυο.
Πηγή: tovima.gr
http://pyles.tv/News/epistimi-texnologia/Internet-brain.aspx