Η παχυσαρκία αυξάνει την πιθανότητα καισαρικής στη γέννα

Μειώνει τον κίνδυνο για γλαύκωμα στις γυναίκες


Δύο νέες αμερικανικές επιστημονικές έρευνες έρχονται να συσχετίσουν την παχυσαρκία αφενός με αυξημένο κίνδυνο καισαρικής τομής και αφετέρου με μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης γλαυκώματος στα μάτια των γυναικών.

Η πρώτη αμερικανική έρευνα, υπό τη δρα Μισέλ Κομινιάρεκ του πανεπιστημίου της Ιντιάνα, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό μαιευτικής και γυναικολογίας “American Journal of Obstetrics and Gynecology”, σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερ, διαπίστωσε ότι όσο πιο παχιά είναι μια έγκυος τη μέρα της γέννας, τόσο μεγαλύτερη είναι η πιθανότητα να χρειαστεί να καταφύγει στην καισαρική για να γεννήσει.

Η καισαρική αυξάνεται ραγδαία τα τελευταία χρόνια και, μεταξύ... άλλων, φαίνεται πως η επιδεινούμενη παχυσαρκία συμβάλλει σε αυτό. Η συγκεκριμένη επέμβαση έχει συνδεθεί με πιθανές επιπλοκές τόσο για τη μητέρα όσο και για το παιδί.

Οι ερευνητές συνέλεξαν στοιχεία για περίπου 125.000 γυναίκες που γέννησαν μεταξύ 2002 - 2008, εκ των οποίων το 14% είχαν κάνει καισαρική. Η μελέτη συμπέρανε ότι για κάθε μονάδα αύξησης του δείκτη σωματικής μάζας (δηλαδή της αναλογίας του βάρους προς το ύψος της γυναίκας), η πιθανότητα καισαρικής αυξάνεται 4% κατά μέσο όρο.

Η πιθανότητα αυτή μεταβάλλεται ανάλογα με το αν η γυναίκα έχει γεννήσει ξανά στο παρελθόν ή αν έχει ξανακάνει καισαρική. Συγκεκριμένα, για κάθε μονάδα αύξησης του δείκτη σωματικής μάζας (ΒΜΙ), αυξάνεται κατά 5% η πιθανότητα καισαρικής αν πρόκειται για την πρώτη γέννα μιας γυναίκας, κατά 2% αν έχει ξανακάνει καισαρική και κατά 5% αν η γυναίκα έχει κάνει παιδιά αλλά χωρίς καισαρική. Η ηλικία άνω των 35 ετών και η ύπαρξη διαβήτη αυξάνουν την πιθανότητα καισαρικής στις παχύσαρκες γυναίκες.

Ασαφής παραμένει ακόμα ο μηχανισμός μέσω του οποίου η παχυσαρκία αυξάνει την πιθανότητα καισαρικής τομής, όπως είπε η Κομινιάρεκ.

Η δεύτερη μελέτη, από ερευνητές της Ιατρικής Σχολής και της Σχολής Δημόσιας Υγείας του πανεπιστημίου Χάρβαρντ, υπό τον δρα Λιούις Πασκουάλ, η οποία δημοσιεύτηκε στο περιοδικό οφθαλμολογίας “Ophthalmology”, σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερ, διαπίστωσε για πρώτη φορά ότι οι πιο παχιές γυναίκες είναι λιγότερο πιθανό να πάθουν γλαύκωμα στα μάτια τους σε σχέση με τις πιο λεπτές.

Οι επιστήμονες επεσήμαναν πως αυτό δεν σημαίνει ότι όσες αντιμετωπίζουν κίνδυνο για γλαύκωμα, πρέπει να σπεύσουν να βάλουν κιλά, αλλά αποτελεί ένα βήμα προκειμένου να ανακαλύψουν οι επιστήμονες γιατί μερικοί άνθρωποι αναπτύσσουν γλαύκωμα πιο εύκολα και πώς η ασθένεια εξελίσσεται. Το γλαύκωμα είναι μια εκφυλιστική πάθηση που πλήττει το οπτικό νεύρο, το οποίο συνδέει τα μάτια με τον εγκέφαλο. Η παχυσαρκία αυξάνει την πιθανότητα για διαβήτη και αυτός, με τη σειρά του, αυξάνει την εσωτερική πίεση στα μάτια, συντελώντας στη δημιουργία του γλαυκώματος.

Οι ερευνητές μελέτησαν περίπου 120.000 μεσήλικες επί τουλάχιστον 18 χρόνια, εκ των οποίων γύρω στους 8.300 είχαν γλαύκωμα. Μια προηγούμενη μελέτη έχει διαπιστώσει ότι περίπου το 4% των ενηλίκων άνω των 40% εμφανίζουν κάποια στιγμή γλαύκωμα.

Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι τα άτομα με μεγαλύτερο δείκτη σωματικής μάζας και μεγαλύτερο ύψος έχουν μικρότερη πιθανότητα να εμφανίσουν το λεγόμενο «γλαύκωμα φυσιολογικής πίεσης», μια μορφή γλαυκώματος κατά την οποία η πίεση στα μάτια είναι φυσιολογική. Για κάθε αύξηση μιας μονάδας στο δείκτη σωματικής μάζας, ο κίνδυνος να εμφανίσει μια γυναίκα γλαύκωμα μειώνεται 6% κατά μέσο όρο.

Στις γυναίκες με μεγαλύτερη από το φυσιολογικό πίεση στα μάτια, καθώς και στους άνδρες γενικά, δεν φαίνεται να υπάρχει σχέση ανάμεσα στο πάχος και στον κίνδυνο για γλαύκωμα.

Δεν είναι ακόμα ξεκάθαρη η αιτία της σχέσης πάχους-γλαυκώματος στις γυναίκες, όμως, σύμφωνα με τον Πασκουάλ, πιθανώς έχει να κάνει με τις ορμόνες (οιστρογόνα). Όπως είπε, οι παχουλές γυναίκες έχουν υψηλότερα επίπεδα οιστρογόνων στο αίμα και αυτά βοηθάνε ίσως να διατηρείται σε καλή λειτουργία το οπτικό νεύρο. Το ύψος μόνο του δεν φαίνεται να παίζει ρόλο, είτε στους άνδρες είτε στις γυναίκες, όσον αφορά τον κίνδυνο για γλαύκωμα.
http://www.skai.gr/news/technology/article/149737/i-pahysarkia-ayxanei-tin-pithanotita-kaisarikis-sti-genna/