Η Σελήνη συρρικνώνεται και... ρυτιδιάζει!

 Η Σελήνη συρρικνώνεται σαν... μπαγιάτικη πατάτα, υποστηρίζουν επιστήμονες της αμερικανικής διαστημικής υπηρεσίας Nasa αποδίδοντας αυτή τη σμίκρυνση του μοναδικού δορυφόρου της Γης στο "πάγωμα" του πυρήνα της.
 Οι φωτογραφίες που δημοσιεύονται σήμερα στην αμερικανική επιστημονική επιθεώρηση Science δείχνουν κάποιες μεταβολές στην επιφάνεια της Σελήνης που δεν είχαν εντοπιστεί παλαιότερα.
  "Είναι μια ένδειξη ότι η περιφέρεια του φεγγαριού έχει συσταλεί κατά περίπου 100 μέτρα κατά το πρόσφατο παρελθόν", εξήγησε ο Τόμας Γουόττερς, του Εθνικού Μουσείου Ατμόσφαιρας και Διαστήματος, ο οποίος ήταν και ο βασικός συγγραφέας της μελέτης.
 Τα συμπεράσματα αυτά εξήχθησαν με βάση τις φωτογραφίες που τράβηξε ο Δορυφορικός Χαρτογράφος της Σελήνηας (LRO), ένα διαστημικό σκάφος που βρίσκεται σε τροχιά γύρω από τη Σελήνη από τον Ιούνιο του 2009. Στις φωτογραφίες εικονίζονται γεωλογικά στοιχεία που υποδηλώνουν ότι το φεγγάρι συρρικνώθηκε τα τελευταία 800 εκατομμύρια....
χρόνια -- χρονικό διάστημα που θεωρείται πολύ μικρό σε αστρονομικούς όρους.
 Ο Γουότερς ανέφερε ότι τα ευρήματα δείχνουν ότι το φεγγάρι μετά το σχηματισμό του ψύχεται, έχει συσταλλεί και μπορεί να είναι τεκτονικά ενεργό ακόμη και σήμερα.
Συρρικνώνεται ακόμα η Σελήνη;
  Αυτό που μελετούν τώρα οι επιστήμονες της NASA είναι αν η διαδικασία συρίκνωσης συμβαίνει ακόμη και σήμερα. Είναι σίγουροι πως το φαινόμενο προκαλείται από την αργή ψύξη και συρρίκνωση του πυρήνα της Σελήνης που προκαλεί και τη συρρίκνωση της επιφάνειας και δημιουργεί ρήγματα στην επιφάνεια.
 Τα στοιχεία του Lunar Reconnaissance Orbiter (LRO), που δημοσιεύονται στην έγκυρη επιθεώρηση «Science», δείχνουν μεταβολές στην επιφάνεια της Σελήνης που δεν είχαν εντοπιστεί παλαιότερα γιατί έχουν πολύ μικρό μέγεθος (ένα με δύο χιλιόμετρα) για να είναι ορατές από τη Γη.
Τι εντοπίστηκε στην επιφάνεια της Σελήνης
 Συγκεκριμένα, στις φωτογραφίες εικονίζονται ρήγματα με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που υποδηλώνουν ότι το φεγγάρι συρρικνώθηκε τα τελευταία 800 εκατομμύρια χρόνια, ένα χρονικό διάστημα που θεωρείται μικρό σε αστρονομικούς όρους. Στην εικόνα που βλέπετε από τους NASA/GSFC/Arizona State University/Smithsonian (κλικ για μεγέθυνση) διακρίνεται ένα τέτοιο ρήγμα.

 Στη Γη τα ρήγματα προκαλεί η κίνηση των τεκτονικών πλακών, αλλά επειδή η Σελήνη δεν έχει τεκτονική δραστηριότητα, η συρρίκνωση είναι η πιθανότερη εξήγηση για την παρουσία τους. Είναι όμως αβέβαιο αλλά όχι απίθανο αν αυτή η διαδικασία συνεχίζεται ακόμα και σήμερα.
 Βεβαίως, τα 100 μέτρα είναι ένα εξαιρετικά μικρό ποσό σε σχέση με τη διάμετρο της Σελήνης που είναι περίπου 3.475 χιλιόμετρα. "Μην ανησυχείτε, το φεγγάρι δεν πρόκειται να συρρικνωθεί τόσο που να ... εξαφανιστεί!", καθησυχάζει ο Γουόττερς!
 Πηγές: tovima.gr, sciencemag.org
http://pyles.tv/News/diastima/Selini-syriknonete.aspx