Βρέθηκε το παλάτι του Οδυσσέα;


 Σοβαρά ευρήματα υποστηρίζουν ότι έχουν ανακαλύψει οι αρχαιολόγοι στην Ιθάκη, τα οποία τους κάνουν να πιστεύουν ότι βρίσκονται μπροστά στο ομηρικό παλάτι του Οδυσσέα.

  Σύμφωνα με το skai.gr, αρχαιολόγοι του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων συνεχίζουν εδώ και περίπου 16 χρόνια τις ανασκαφές στην περιοχή της Εξωγής Ιθάκης.

 Όπως δήλωσε στην Τηλεόραση του ΣΚΑΪ ο καθηγητής Αρχαιολογίας στο πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, Θανάσης Παπαδόπουλος, οι ανασκαφές έφεραν στο φως ένα τριμερές κτίριο με διαστάσεις ανακτόρου, παρόμοιες με εκείνα που έχουν ανακαλυφθεί στις ...
Μυκήνες, την Πύλο και την Τίρυνθα.

 Επιπλέον, όπως υποστηρίζει ο κ. Παπαδόπουλος, ένα ακόμα εύρημα που τους κάνει να πιστεύουν ότι έχουν ανακαλύψει το παλάτι του Οδυσσέα είναι και μία κρήνη, η οποία χρονολογείται το 13ο αιώνα π.Χ, περίοδο δηλαδή κατά την οποία έζησε ο Οδυσσέας.
 Η διαμάχη για την πατρίδα του Οδυσσέα!
  Ηταν το 2005 όταν ένας ερασιτέχνης αρχαιολόγος είχε υποστηρίξει ότι εντόπισε την πραγματική πατρίδα του Οδυσσέα και μάλιστα με τη βοήθεια της NASA! Σύμφωνα με τον Ρόμπερτ Μπίτλστοουν, το παλάτι του Οδυσσέα βρισκόταν στην Παλική χερσόνησο της Κεφαλλονιάς, στην περιοχή Καστέλι.
  Ο ίδιος έγραψε μάλιστα και ένα βιβλίο περίπου 600 σελίδων με τίτλο Odysseus Unbound («Οδυσσέας χωρίς δεσμά»), το οποίο κυκλοφορεί από τις πανεπιστημιακές εκδόσεις Cambridge. Σε συνέντευξη Τύπου που είχε παραχωρήσει στη Βρετανία, είχε υποστηρίξει ότι οι ανακοινώσεις του βασίζονταν σε αναλύσεις νεώτερων δορυφορικών εικόνων της γεωλογίας του Ιονίου βάσει τεχνικών που έχει αναπτύξει η ΝΑΣΑ, συγκριτικές μελέτες αρχαιολογικών στοιχείων και μία πιο επισταμένη ανάγνωση των χωρίων της Οδύσσειας, προκειμένου να υποστηρίξει μία θεωρία που έχει διατυπωθεί και στο παρελθόν. Σύμφωνα με αυτή, ένας σεισμός άλλαξε δραματικά τη γεωλογική εικόνα της περιοχής, καθώς αρκετοί μελετητές είχαν εντοπίσει ανακολουθίες στο γεωγραφικό ανάγλυφο που περιέγραψε ο ποιητής.

  Συνεπώς, είχε ισχυριστει ο Μπίτλστοουν, η χερσόνησος της Κεφαλλονιάς, αν και αποτελούσε ένα ξεχωριστό νησάκι στην Αρχαιότητα, αποτέλεσε τμήμα της νήσου, λόγω κατολισθήσεων. Όσο για τη σημερινή Ιθάκη, είχε την άποψη ότι ήταν το αρχαίο Δουλίχιον, τεκμηριώνοντας τη θεωρία του με τους στίχους 21-26 της ένατης ραψωδίας του Ομήρου. Την ίδια περίπου θεωρία είχε υποστηρίξει στις αρχές του 20ού αιώνα ο Βολτέρας.

  Οι επιστήμονες είχαν αντιμετωπίσει με επιφύλαξη τίς ανακοινώσεις και είχαν τονίσει την ανάγκη για περαιτέρω έρευνα στην περιοχή προκειμένου να επιβεβαιωθεί ή να διαψευσθεί η θεωρία.
http://pyles.tv/News/arxaiotita-energiakoi-topoi-%281%29/Odysseas_Ithaki.aspx