Το ακατέργαστο κόκκινο κρέας κάνει καλό στην καρδιά

Σύμφωνα με νέα έρευνα


Η κατανάλωση κατεργασμένου κρέατος, όπως τα λουκάνικα και το μπέικον, αυξάνουν την πιθανότητα καρδιοπάθειας ή διαβήτη, ενώ το ακατέργαστο κόκκινο κρέας δεν φαίνεται να είναι το ίδιο επιβλαβές, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα από το πανεπιστήμιο Χάρβαρντ.

Η μελέτη, από ερευνητές της Σχολής Δημόσιας Υγείας, υπό την ερευνήτρια του τμήματος επιδημιολογίας Ρενάτα Μίχα, δημοσιεύτηκε στο περιοδικό "Circulation" του Αμερικανικού Καρδιολογικού Συλλόγου, σύμφωνα με το BBC και τα πρακτορεία Ρόιτερ και Γαλλικό.

Η μελέτη αξιολόγησε τα μέχρι τώρα πορίσματα από 1.600 σχετικές με το ζήτημα έρευνες, που αφορούσαν πάνω από ένα εκατομμύριο ανθρώπους σε δέκα χώρες.

Η διαπίστωση της νέας έρευνας του Χάρβαρντ είναι ότι η κατανάλωση ακόμα και μόνο 50 γραμμαρίων κατεργασμένου κρέατος καθημερινά αυξάνει κατά 42% τον κίνδυνο για την καρδιά και κατά 19% για την εμφάνιση διαβήτη τύπου 2.

Αντίθετα, δεν διαπιστώνεται τέτοιος κίνδυνος από την κατανάλωση ακόμα και διπλάσιας ποσότητας κόκκινου ανεπεξέργαστου κρέατος κάθε μέρα, όπως βοδινού, αρνιού ή χοιρινού, παρόλο που τόσο το ακατέργαστο όσο και το κατεργασμένο κρέας έχουν χονδρικά το ίδιο ποσοστό λίπους.

Οι ερευνητές, με δεδομένο ότι και στις δύο μορφές κρέατος υπάρχουν ανάλογες ποσότητες χοληστερόλης και κορεσμένων λιπών, εκτιμούν ότι η διαφορά τους, όσον αφορά την επίπτωση στην υγεία, οφείλεται στο αλάτι και στα άλλα συντηρητικά που προστίθενται στο κατεργασμένο κρέας.

Το αλάτι ιδίως μπορεί να αυξήσει την πίεση του αίματος σε μερικούς ανθρώπους και να αυξήσει έτσι τον κίνδυνο για έμφραγμα και εγκεφαλικό. Επίσης, πειράματα με ζώα έχουν δείξει ότι τα συντηρητικά μπορούν να δημιουργήσουν αρτηριοσκλήρυνση και να μειώσουν την ανεκτικότητα στη γλυκόζη, οδηγώντας έτσι σε πιθανά προβλήματα καρδιάς και διαβήτη.
skai.gr