Το ιχθυέλαιο και η σωματική άσκηση ενισχύουν τις πνευματικές λειτουργίες

Δεν υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις ότι προλαμβάνουν και την εκδήλωση της νόσου Αλτσχάιμερ

Το ιχθυέλαιο, η σωματική άσκηση και το να φτιάχνει κάποιος παζλ μπορεί να ενισχύουν τις πνευματικές λειτουργίες, αλλά δεν υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις ότι προλαμβάνουν και την εκδήλωση της νόσου Αλτσχάιμερ.

Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξε επιτροπή ειδικών.

Το ίδιο ισχύει και για τα συμπληρώματα διατροφής, τα φάρμακα ή τις κοινωνικές συναναστροφές, σύμφωνα με την ανεξάρτητη επιτροπή που συνεδρίασε στα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας, έξω από την Ουάσινγκτον.

Η 15μελής ομάδα των εμπειρογνωμόνων εξέτασε τις δεκάδες έρευνες που έχουν υποδείξει τρόπους πρόληψης του Αλτσχάιμερ και κατέληξε ότι καμία από αυτές δεν περιέχει ισχυρές αποδείξεις.

Οι περισσότερες έρευνες δείχνουν ότι υπάρχει σχέση μεταξύ της νόσου και των προαναφερθέντων αλλά όχι εκείνη του αιτίου - αποτελέσματος, δήλωσε η επικεφαλής της επιτροπής Μάρθα Νταβίλους του πανεπιστημίου Northwestern του Σικάγο.

Σύμφωνα με την Εταιρία για το Αλτσχάιμερ, έως και 5,3 εκατομμύρια Αμερικανοί πάσχουν από τη νόσο και προβλέπεται ότι 16 εκατομμύρια θα πάσχουν μέχρι το 2050.

Υπάρχουν λιγοστά φάρμακα για τη θεραπεία της εκφυλιστικής νόσου του εγκεφάλου, αλλά η επίδρασή τους είναι προσωρινή.

Γενετικοί παράγοντες φαίνεται ότι επηρεάζουν στην εκδήλωση της νόσου, με τους μαύρους και άλλες μειονότητες να διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο να την εμφανίσουν.
skai.gr