Κλωνοποιήθηκε ο πρώτος ισπανικός ταύρος ταυρομαχιών


Ισπανοί επιστήμονες κατάφεραν για πρώτη φορά να κλωνοποιήσουν ένα ταύρο ταυρομαχιών.

Το νεογέννητο, με την ονομασία "Γκοτ" (σημαίνει "γυαλί" στα καταλανικά), αποτελεί ακριβές αντίγραφο του μυώδους είδους που οι ταυρομάχοι αντιμετωπίζουν στις αρένες.

Η κλωνοποίηση, κοντά στην πόλη Παλένθια της βόρειας Ισπανίας, έγινε από τον γενετιστή Βιθέντε Τόρεντ, επικεφαλής μιας 17μελούς ομάδας βιολόγων και κτηνιάτρων του Ιδρύματος Κτηνιατρικών Ερευνών της Βαλένθια και του Κέντρου Ερευνών "Πρίγκιπας Φίλιππος".

Το μαύρο ζώο, που ζυγίζει 25 κιλά, παρουσιάστηκε μια μέρα μετά τη γέννησή του, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο και τη βρετανική "Ιντεπέντεντ".

Ο Τόρεντ, ο οποίος, όπως δήλωσε, χρειάστηκε τρία χρόνια ερευνών για να βρει ένα τρόπο να διατηρήσει τα πολύτιμα γονίδια του "πατρικού" ταύρου, εξέφρασε την ελπίδα ότι ο "Γκοτ" θα είναι εξίσου δυναμικός με τον γενετικό πρόγονό του "Βασίτο" από την Ανδαλουσία, έναν ταύρο εκλεκτής ράτσας, ο οποίος, μετά από μακρά και δυναμική "σταδιοδρομία" στις αρένες και ως ζώο ιδανικό για αναπαραγωγή, πέθανε φέτος τον Μάρτιο.

Ένας δεύτερος κλώνος του "Βασίτο" αναμένεται να γεννηθεί σε λίγες μέρες. Η παρένθετη μητέρα του "Γκοτ" ήταν μια ελβετική αγελάδα Χολστάιν.

Η κλωνοποίηση ζώων ξεκίνησε το 1996, στη Σκωτία, με το πρόβατο "Ντόλι".

Σύμφωνα με τον Τόρεντ, η κλωνοποίηση μπορεί να βοηθήσει στη διατήρηση ειδών που κινδυνεύουν με εξαφάνιση. Στο πλαίσιο αυτό, σχεδιάζει στο μέλλον να κλωνοποιήσει τον απειλούμενο ιβηρικό λύγκα.
skai.gr