Υπερβολικοί οι φόβοι για το τεχνητό γονιδίωμα

Ο καθηγητής ιατρικής γενετικής του Πανεπιστημίου Παρισίων, Κωνσταντίνος Πάγκαλος στο ΣΚΑΪ 100,3


Διίστανται οι απόψεις των επιστημόνων για τους κίνδυνους που ενδεχομένως προκύπτουν από την κατασκευή, από τον αμφιλεγόμενο επιστήμονα Κρεγκ Βέντερ, για πρώτη φορά στο εργαστήριο ενός βακτηρίου με τεχνητό γονιδίωμα.

Μερίδα ειδικών επισημαίνουν ότι επιβάλλεται η αυστηρή ρύθμιση των ερευνητικών υποδομών και η επαγρύπνηση ώστε μέθοδοι όπως αυτή να παραμείνουν στα κατάλληλα χέρια, καθώς υπάρχει ο κίνδυνος να κατασκευαστεί ένας μικροοργανισμός επικίνδυνος για το κοινωνικό σύνολο.

Ο καθηγητής ιατρικής γενετικής του Πανεπιστημίου Παρισίων, Κωνσταντίνος Πάγκαλος, χαρακτήρισε μέσω του ΣΚΑΪ 100,3 τους φόβους αυτούς υπερβολικούς και επισήμανε ότι η δημιουργία του συνθετικού κυττάρου μπορεί να προσφέρει σε πολλούς τομείς, όπως τα εμβόλια και τα βιοκαύσιμα.

Παράλληλα, έκανε για πολύ σημαντική πρόοδο της γενετικής, καθώς "είναι η πρώτη φορά που ο άνθρωπος μπορεί να συνθέσει ζωή από το μηδέν" ανέφερε ο κ. Πάγκαλος.

Πάντως, πρόσθεσε ότι θα πρέπει να θεσπιστούν κανόνες ώστε η παραγωγή να είναι ελεγχόμενη όπως συμβαίνει με την πυρηνική ενέργεια.
skai.gr