MOΣΧΑ: ΑΡΧΙΖΕΙ ΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΠΕΙΡΑΜΑ MARS-500






mars500_ausstieg_380Έξι άνθρωποι (τρεις Ρώσοι, ένας Γάλλος, ένας Ιταλός και ένας Κινέζος) θα λάβουν μέρος σε ένα ιστορικό πείραμα προσομείωσης ταξιδιού στον πλανήτη Άρη, το οποίο ονομάζεται Mars-500 και θα λάβει χώρα σε ένα ιατρικό ινστιτούτο, στη Μόσχα .

Στόχος είναι η προσομοίωση όλων των πτυχών του ταξιδιού προς τον Κόκκινο πλανήτη, σ' ένα ταξίδι διάρκειας 520 ημερών. Από αυτές, οι 250 θα περιλαμβάνουν τη μετάβαση, οι 30 την παραμονή στην επιφάνεια του Άρη και οι υπόλοιπες 240, το ταξίδι της επιστροφής.

Η εξερεύνηση του Άρη υπήρξε σημαντικό μέρος των προγραμμάτων, εξερεύνησης του διαστήματος για τη Σοβιετική Ένωση, τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Ευρώπη και την Ιαπωνία.

Μάλιστα, είχε γίνει το επίκεντρο του διαστημικού προγράμματος των ΗΠΑ, έως ότου ο Πρόεδρος, Barack Obama, "διαλύσει" το σεληνιακό πρόγραμμα της NASA, λόγω της οικονομικής κρίσης.

Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού, τα μέλη του πληρώματος θα αντιμετωπίσουν πολλές από τις συνθήκες που ενδέχεται να συναντήσουν οι αστροναύτες σε μια πραγματική διαστημική πτήση, όπως η ακτινοβολία και η έλλειψη βαρύτητας.

Κάθε ένα από τα μέλη του πληρώματος θα λάβει περίπου 3 εκατομμύρια ρούβλια ($ 100.000) για τη συμμετοχή στην αποστολή, της οποίας επικεφαλής είναι ο Alexei Sityev.

Το πλήρωμα θα επικοινωνεί με τη Γη, μέσω e-mail με 40 λεπτά καθυστέρηση.

http://www.liako.gr/news/science-and-technology-news-greece/21518-historic-experiment.html