Τέλος οι φοβίες..

Αναρίθμητες είναι οι φοβίες που βασανίζουν τους ανθρώπους ανά τον κόσμο. Εχοντας αυτό κατά νου, επιστημονική ομάδα αποφάσισε να εντοπίσει από ποιο μέρος του εγκεφάλου πηγάζει ο ανθρώπινος φόβος και τα κατάφερε. Τώρα, βασιζόμενοι στα ευρήματα της έρευνας, οι ειδικοί μιλούν για την παρασκευή χαπιού που θα διώχνει τις φοβίες μας.

Από υψοφοβία μέχρι ζωοφοβία θα θεραπεύει το νέο χάπι που υπόσχονται οι επιστήμονες, ενώ οι άνθρωποι που ιδρώνουν στην ιδέα μιας ομιλίας μπροστά στο κοινό θα βρουν επιτέλους την υγειά τους! Κατά τη διάρκεια της ερευνητικής διαδικασίας, οι καθηγητές επιστημονικού ινστιτούτου της πόλης Ρεχόβοτ στο Ισραήλ ζήτησαν τη βοήθεια εθελοντών, εκ των οποίων κάποιοι έπασχαν από οφιοφοβία ή αλλιώς γνωστή και ως.. φιδοφοβία.

Αυτό που έπρεπε να κάνουν οι συμμετέχοντες ήταν να σταθούν απέναντι από έναν μεταφορικό ιμάντα, πάνω στον οποίο είχαν τοποθετηθεί .....σε πρώτη φάση ένα λούτρινο αρκουδάκι και σε δεύτερη φάση ένα ολοζώντανο φίδι. Θέλοντας να καταγράψουν τις αντιδράσεις του ανθρώπινου εγκεφάλου στη θέα ενός φιδιού, οι ειδικοί φρόντιζαν να μετακινούν τον ιμάντα πότε πιο κοντά στον εθελοντή και πότε μακριά του, ώστε να σημειωθούν τα επίπεδα ταραχής του.

Με αυτό τον τρόπο οι μελετητές εντόπισαν σε ποια σημεία του μυαλού μας ξυπνάει ο φόβος. Βασιζόμενοι έτσι στα αποτελέσματα της έρευνας υποστηρίζουν ότι θα είναι πιο εύκολο στο μέλλον να παρασκευαστεί ένα χάπι που θα αντιμετωπίζει την όποια φοβία. Το χάπι ουσιαστικά θα ενεργοποιεί τα εγκεφαλικά κύτταρα που βοηθούν τους ανθρώπους να καταπολεμούν τους φόβους τους. Με τις νέες πληροφορίες και τη βοήθεια αποτελεσμάτων και άλλων σχετικών ερευνών οι επιστήμονες πιστεύουν ότι σύντομα θα «γεννηθεί» το χάπι κατά του φόβου.

Παλαιότερες έρευνες είχαν δείξει επίσης ότι και η κορτιζόλη, η ορμόνη του στρες, σχετίζεται με τη δημιουργία των φοβιών καθώς όσοι διαθέτουν χαμηλότερα επίπεδα της ορμόνης έχουν και γενναιότερες αντιδράσεις. Εφόσον λοιπόν η επιστήμη γνωρίζει πλέον πολλά για την πηγή του φόβου, δεν αποκλείεται σύντομα να βρει και τη θεραπεία του!