Η ιστορία του Halloween


Μια ξενάγηση στη στοιχειωμένη ιστορία

Μπορεί το τρομακτικό χτύπημα του Σάντι να επισκίασε τον παραδοσιακό εορτασμό του... τρόμου, το διάσημο Halloween. Όμως, όπως αναφέρει ο αμερικανικός Τύπος, οι Αμερικανοί θα προσπαθήσουν να μην παραλείψουν να αποδώσουν έστω και μια στοιχειώδη σπονδή στο πνεύμα του Halloween.

Mέσα στα χρόνια, πάντως, παρά τις πολλές αλλαγές που έχει υποστεί, το Halloween αντέχει πεισματικά σε κάθε πλήγμα, φυσικό και ιστορικό. Κι εμείς είπαμε να σας ξεναγήσουμε στην...
Sτοιχειωμένη ιστορία του Halloween

Παγανιστικές ρίζες

Οι απαρχές του Halloween χάνονται πίσω στο χρόνο, περίπου 2.000 χρόνια πριν. Οι Κέλτες γιόρταζαν τη μέρα που στο δικό μας ημερολόγιο είναι η...
1η Νοεμβρίου, τη δική τους Πρωτοχρονιά, το Samhain.

Την παραμονή του Samhain, όπως πίστευαν οι Κέλτες, τα πνεύματα περπατούσαν στη Γη σε ένα σύντομο ταξίδι τους από το υπερπέραν. Νεράιδες, δαίμονες και άλλα στοιχειά απελευθερώνονταν από άλλους κόσμους για μια νύχτα.

Τα κοστούμια των Κελτών

Οι Κέλτες την παραμονή του νέου τους έτους θυσίαζαν ζώα προς τιμήν των θεών και συχνά φορούσαν κοστούμια -συνήθως από τομάρια ζώων- για να παραπλανήσουν τα πνεύματα και να μην τους καταλάβουν. Φορώντας μάσκες ή βάφοντας τα πρόσωπα τους έκαναν ένα είδος μνημοσύνου προς τους νεκρούς τους προγόνους. Επίσης, άφηναν φαγητά και ποτά έξω από την πόρτα τους για να γλυκάνουν τα υπερφυσικά όντα που κυκλοφορούσαν εκείνη τη νύχτα.

Το χριστιανικό... μπόλιασμα και το όνομα Halloween

Με την άνοδο του χριστιανισμού, οι παγανιστικές εορτές παραγκωνίστηκαν, απαγορεύτηκαν ή... διατηρήθηκαν απλά με άλλη μορφή. Toν 7ο μ.Χ. αιώνα, ο Πάπας Βονιφάτιος ο IV ανακήρυξε την 1η Νοεμβρίου ως την Ημέρα Όλων τω Αγίων ή την Ημέρα Όλων των Πνευμάτων (All Hallows' Day). Καθώς η παράδοση ήταν βαθιά ριζωμένη, η παραμονή της εορτής μετονομάστηκε σε Παραμονή της Ημέρας των Πνευμάτων (All Hallows' Eve ή... Halloween).

Το Halloween φτάνει στην Αμερική

Οι Ευρωπαίοι που μετανάστευσαν στην άλλη όχθη του Ατλαντικού έφεραν στις αποσκευές τους και τις παραδόσεις τους, μεταξύ αυτών και το Halloween. Στα 1800 όταν το ρεύμα των μεταναστών από την Ιρλανδία προς τις ΗΠΑ βρέθηκε στο ζενίθ του, θεσμοθετήθηκε επίσημα ο εορτασμός του Halloween. Η πρώτη επίσημη, κρατική παρέλαση για την εορτή έγινε στην Ανόκα της Μινεσότα το 1920. Κι έκτοτε... ανελλιπώς μέχρι σήμερα.