Ένα αλαβάστρινο βάζο, που περιείχε καλλυντική κρέμα, ανακαλύφθηκε σε αριστοκρατικό τάφο των Ετρούσκων στην περιοχή της Τοσκάνης. Η κρέμα των 2.000 ετών διατηρείται σε καλή κατάσταση και βρέθηκε να περιέχει μαστίχα και έλαιο μυροβάλανου, δύο συστατικά που χρησιμοποιούσαν οι Αιγύπτιοι και οι αρχαίοι Ελληνες. Ο ασύλητος τάφος, που χρονολογείται στο δεύτερο μισό του 2ου π.Χ. αιώνα, ανακαλύφθηκε πριν από τέσσερα χρόνια σε μια νεκρόπολη κοντά στην πόλη Κιούζι. Τα αποτελέσματα των χημικών αναλύσεων δημοσιεύονται στο τεύχος Ιουλίου του Journal of Archaeological Science.
Ο τάφος, αναφέρει το Discovery Channel, ήταν σφραγισμένος με μια πλάκα από τερακότα στην οποία υπήρχε επιγραφή με το όνομα της νεκρής: Thana Presnti Plecunia Umranalisa. «Από τη μορφή του ονόματος μαθαίνουμε ότι η Τάνα Πλεκούνια ήταν θυγατέρα μιας γυναίκας ονόματι Ουμράνεϊ, μέλος μιας από τις σημαντικότερες αριστοκρατικές οικογένειες του Κιούζι» γράφουν οι Ιταλοί αρχαιολόγοι. Μέσα στον τάφο βρέθηκε η τεφροδόχος, σκαλισμένη από το πέτρωμα τραβερτίνη και διακοσμημένη με φυτικά μοτίβα και το κεφάλι της ετρουσκικής θεάς της Γης Κελ Ατι. Κοντά στην τεφροδόχο βρέθηκε ακόμα μια κοσμηματοθήκη, διακοσμημένη με στοιχεία ελεφαντόδοντου, κασσίτερου και μπρούντζου. Μέσα της βρέθηκαν δύο μπρούτζινα δαχτυλίδια, ένα τσιμπιδάκι, δύο χτένες και το αλαβάστρινο βάζο που περιείχε την κρέμα.
Η σκόνη αργίλου που είχε καλύψει την κοσμηματοθήκη προστάτευσε την κρέμα από την οξείδωση παρόλο που το βάζο δεν είχε καπάκι, αναφέρουν οι ερευνητές. Η υπόλευκη, στερεοποιημένη κρέμα - σύμφωνα με τους επιστήμονες - περιείχε ένα μείγμα ρητινών και λιπιδίων. Οι χημικές αναλύσεις έδειξαν ότι οι ρητίνες ήταν απλό ρετσίνι πεύκου και ρετσίνι μαστιχόδεντρου, ενώ τα λιπίδια ήταν πιθανότατα έλαιο μυροβάλανου, ενός αρωματικού φυτού που χρησιμοποιούσαν στην αρωματοποιία οι αρχαίοι Ελληνες. Δεδομένου όμως ότι το βάζο φαίνεται να είναι αιγυπτιακής καταγωγής, και ότι ο μυροβάλανος δεν φύεται στην Ιταλία, αλλά στη Συρία και την Αίγυπτο, οι αρχαιολόγοι συμπεραίνουν ότι το καλλυντικό είχε εισαχθεί από την Αίγυπτο για τους αριστοκράτες Ετρούσκους του Κιούζι.