Σε απόσταση... «αναπνοής» την Παρασκευή η Σελήνη από τη Γη



Η μεγαλύτερη πανσέληνος πρόκειται να συμβεί το βράδυ της Παρασκευής, αφού το φεγγάρι θα βρεθεί πιο κοντά στη Γη από κάθε άλλη φορά μετά το 1992, δηλαδή σε απόσταση 356.577 χιλιομέτρων.

Το φαινόμενο, που αποκαλείται σεληνιακό περίγειο και συμπίπτει με πανσέληνο, προσφέρει μια ευκαιρία σε επαγγελματίες και ερασιτέχνες αστρονόμους, καθώς και σε ρομαντικούς να κάνουν παρατηρήσεις με τηλεσκόπια, να τραβήξουν ωραίες φωτογραφίες και να απολαύσουν ένα μαγευτικό βράδυ.

Ταυτόχρονα, όμως, το σχετικά σπάνιο αυτό γεγονός έχει πυροδοτήσει εκτιμήσεις και φήμες ότι προκάλεσε ήδη (ή πρόκειται να προκαλέσει) μεγάλες φυσικές καταστροφές, αλλά οι αστρονόμοι και άλλοι επιστήμονες θεωρούν ανοησίες αυτούς τους φόβους.

Το φεγγάρι φαίνεται πελώριο κυρίως όταν βρίσκεται κοντά στον ορίζοντα του οπτικού πεδίου του παρατηρητή, μια αυταπάτη που έχει να κάνει με τον τρόπο που αντιλαμβάνεται τα πράγματα ο ανθρώπινος εγκέφαλος (διευκολύνεται η σύγκριση με άλλα αντικείμενα που επίσης εισέρχονται στο οπτικό πεδίο, όπως τα σπίτια, τα βουνά και τα δέντρα, ενώ ψηλά στον ουρανό, όταν πια είναι μόνο του, δεν μπορούν να γίνουν τέτοιες συγκρίσεις και έτσι το φεγγάρι φαίνεται κάπως μικρότερο).

Διάφοροι στο ίντερνετ συνδέουν το πλησίασμα της Σελήνης (που αυξάνει τη βαρυτική έλξη της στον πλανήτη μας) με τις πρόσφατες φυσικές καταστροφές, όπως ο σεισμός και το τσουνάμι στην Ιαπωνία, ενώ προβλέπουν διάφορες.... θεομηνίες (ακραίες παλίρροιες, θύελλες, ηφαιστειακές εκρήξεις κ.α.) τις επόμενες μέρες, σύμφωνα με τις βρετανικές "Ιντιπέντεντ" και "Ντέιλι Μέιλ".

Από την άλλη, οι επιστήμονες αστρονόμοι, σεισμολόγοι, γεωφυσικοί κλπ. απαιτούν πολύ περισσότερες αποδείξεις πριν ρίξουν στο φεγγάρι την ευθύνη για τις γήινες καταστροφές.

Αν και όντως η έλξη της Σελήνης παίζει ρόλο στις παλίρροιες της Γης, δεν υπάρχουν ακόμα… αδιάσειστα στοιχεία ότι είναι σε θέση να επηρεάσει τη δραστηριότητα των τεκτονικών πλακών και να πυροδοτήσει σεισμούς στον πλανήτη μας ή να αναστατώσει σοβαρά τον καιρό, οδηγώντας σε ακραία φαινόμενα.
http://www.skai.gr/news/technology/article/165286/se-apostasi-anapnois-tin-paraskeui-i-selini-apo-ti-gi/