Ανακάλυψαν τον πρώτο εξωπλανήτη πλούσιο σε άνθρακα


Ομάδα Αμερικανών και Βρετανών αστρονόμων ανακάλυψε τον πρώτο πλανήτη εκτός του ηλιακού μας συστήματος, ο οποίος έχει πολύ υψηλές συγκεντρώσεις άνθρακα.

Οι επιστήμονες, υπό τον δρ Νίκου Μαντουσουντάν του Πανεπιστημίου ΜΙΤ των Η.Π.Α., αφού ανίχνευσαν, με τη βοήθεια του διαστημικού υπέρυθρου τηλεσκοπίου «Σπίτσερ» της NASA, την εκπομπή θερμικής ακτινοβολίας από ένα πλανήτη σε απόσταση 1.200 ετών φωτός από τη Γη, κατάφεραν στη συνέχεια να αναλύσουν τη χημική σύνθεση της ατμόσφαιράς του, η οποία προέκυψε να έχει άφθονο άνθρακα.

Μέχρι σήμερα έχουν εντοπιστεί περισσότεροι από 500 εξωπλανήτες σε τροχιά γύρω από άλλα άστρα-ήλιους. Ο συγκεκριμένος, όμως, εξωπλανήτης, με την...


ονομασία Wasp 12b, είναι ο πρώτος που εντοπίστηκε να διαθέτει περισσότερο άνθρακα σε σχέση με οξυγόνο.

Σύμφωνα με τον Μαντουσουντάν, οι θεωρητικές μελέτες δείχνουν ότι μπορεί να υπάρχουν αρκετοί εξωγήινοι κόσμοι στο γαλαξία μας, στους οποίους «ίσως το κυρίαρχο χαρακτηριστικό είναι οι βράχοι από διαμάντια και γραφίτη. Αυτό σημαίνει ότι στα βουνά τους ένα μεγάλο τμήμα της μάζας τους, αντί για άλλα πετρώματα, θα αποτελείται από διαμάντια, ενώ μπορεί να υπάρχουν μεγάλες εκτάσεις διαμαντιών στο υπέδαφος, πολύ περισσότερες από ό,τι στη Γη».

Οι επιστήμονες διαπιστώνουν πλέον ότι, αν σε ένα εξωπλανήτη δεν υπάρχει πολύ οξυγόνο, τότε τα κοινά πετρώματα σε αυτόν είναι δυνατό να αποτελούνται από καθαρό άνθρακα σε μορφή διαμαντιών.

Ο άνθρακας αποτελεί δομικό λίθο για την ανάπτυξη της ζωής στο δικό μας πλανήτη, αλλά το ερώτημα είναι αν μπορεί να υπάρχει εξωγήινη ζωή σε κόσμους όπου υπάρχει υπεραφθονία άνθρακα. Πάντως, η πρόσφατη ανακοίνωση της NASA για ένα «εξωγήινο» βακτήριο σε μια λίμνη της Καλιφόρνιας, το οποίο τρέφεται με αρσενικό, το οποίο μάλιστα το έχει ενσωματώσει στο γενετικό υλικό του, δείχνει ότι η ζωή έχει απρόσμενη φαντασία και προσαρμοστικότητα στα πιο εχθρικά και «εξωτικά» περιβάλλοντα. Άρα, κανείς δεν θα μπορούσε να αποκλείσει την ύπαρξη ζωής ακόμα και σε ένα διαμαντένιο κόσμο.

Πάντως, ο συγκεκριμένος εξωπλανήτης Wasp 12b, που είναι κατά 80% μεγαλύτερος από τον Δία, είναι μάλλον υπερβολικά καυτός για τη ζωή, αφού η θερμοκρασία του την ημέρα αγγίζει τους 2.600 βαθμούς Κελσίου, κάνοντάς τον δεύτερο πιο θερμό εξωπλανήτη που έχει ποτέ βρεθεί.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Nature».
http://trelokouneli.blogspot.com/2010/12/blog-post_2945.html