Ετοιμάζουν τον αόρατο μανδύα..


Τον μανδύα που κάνει αόρατο τον Harry Potter ευελπιστούν να κατασκευάσουν επιστήμονες, που δημιούργησαν στο εργαστήριο ένα εύκαμπτο φιλμ από μετα-υλικό, το οποίο ρυθμίζει με τέτοιον τρόπο το φως που πέφτει πάνω στα αντικείμενα, ώστε να τα... εξαφανίζει από το οπτικό μας πεδίο!

Οι ερευνητές από το πανεπιστήμιο του Σεν Άντριους της Σκοτίας υπό τον δρ. Αντρέα Ντι Φάλκο δημοσίευσαν την μελέτη τους στο «New Journal Of Physics», προκαλόντας τα κολακευτικά σχόλια άλλων συναδέλφων τους.

Όπως αναφέρουν στο άρθρο τους, χρησιμοποίησαν ένα λεπτό φιλμ από πολυμερές που περιέχει μικροσκοπικές δομές οι οποίες δίνουν στο υλικό το χαρακτηριστικό ενός εύκαμπτου τρισδιάστατου μετα-υλικού που απωθεί το φως που πέφτει πάνω του και το κάνει να ρέει προς άλλες κατευθύνσεις, με συνέπεια το αντικείμενο να γίνεται αόρατο.

Το μετα-υλικό ονομάστηκε Metaflex και έχει αποτελέσματα με μήκη κύματος φωτός περίπου 620 νανομέτρων. Το ορατό φως, που επιτρέπει στους ...
ανθρώπους να βλέπουν γύρω τους, έχει μήκη κύματος από 400 έως 700 νανόμετρα ανάλογα με τα χρώματα των αντικειμένων.

«Ο Harry Potter θα πρέπει να περιμένει»,σχολίασε ο καθηγητής Όρτγουιν Ες από το Imperial College του Λονδίνου, επισημαίνοντας πως ένας μανδύας σαν αυτόν του δημοφιλούς μάγου αργεί να έρθει ακόμα. Ωστόσο, ανέφερε ότι το Metaflex θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί στα οπτικά, τα ενδύματα και, φυσικά, στον στρατό.
http://trelokouneli.blogspot.com/2010/11/blog-post_3134.html