Βρέθηκαν γονίδια που καθορίζουν το ύψος του ανθρώπου


Μια νέα έρευνα από μεγάλη διεθνή ομάδα ερευνητών έρχεται να ρίξει περισσότερο φως στους πολύπλοκους γενετικούς παράγοντες που καθορίζουν το ύψος ενός ανθρώπου.

Η μελέτη αποκάλυψε διαφορές σε 180 ξεχωριστά σημεία του γενετικού κώδικα (DNA), που μπορεί να παίζουν ρόλο στο πόσο ψηλός θα γίνει κάποιος. Οι περιοχές αυτές του DNA αφορούν γονίδια, τα οποία εμπλέκονται στην ανάπτυξη του σκελετού, την πυκνότητα των οστών και την παχυσαρκία.

Η έρευνα (στην οποία συμμετείχε ο ελληνικής καταγωγής Πάνος Δελούκας από το βρετανικό Ινστιτούτο Wellcome Trust Sanger), υπό τον δρα Τζόελ Χίρσχορν της Ιατρικής Σχολής του πανεπιστημίου Χάρβαρντ και του νοσοκομείου Παίδων της Βοστώνης, δημοσιεύτηκε στο περιοδικό “Nature”, σύμφωνα με το BBC και το... Live Science.

Η μελέτη συνέκρινε το γενετικό κώδικα 183.000 ατόμων, εντοπίζοντας τελικά 180 γενετικές ποικιλομορφίες (παραλλαγές) που συνδέονται με το ύψος, αν και περαιτέρω μελέτες θα χρειαστούν για να γίνει μεγαλύτερη πρόοδος στην εύρεση των «γονιδίων του ύψους». Χάρη στη νέα έρευνα, υπολογίζεται πλέον ότι έφτασε σε 16% το ποσοστό των γνωστών γενετικών παραγόντων που καθορίζουν τις ανθρώπινες …υψομετρικές διαφορές, συνεπώς πολλά πράγματα ακόμα παραμένουν άγνωστα σε σχέση με το μυστήριο του ύψους, το οποίο επίσης επηρεάζεται από παράγοντες όπως η διατροφή και το περιβάλλον.

Οι διαφορές μεταξύ των ανθρώπων όσον αφορά το ύψος, αποδίδονται σε μεγάλο βαθμό (γύρω στο 80%) σε γενετικούς παράγοντες, όμως μέχρι στιγμής τουλάχιστον δεν έχει εντοπιστεί ένα και μοναδικό γονίδιο που θα μπορούσε να εξηγήσει γιατί κάποιος είναι πολύ ψηλός ή πολύ κοντός. Η νέα έρευνα επιβεβαιώνει ότι το ύψος προκύπτει ως αποτέλεσμα της αλληλεπίδρασης ενός μεγάλου αριθμού διαφορετικών γονιδίων. Η απομόνωση του ρόλου που παίζει κάθε ξεχωριστό γονίδιο στον καθορισμό του ύψους, είναι όμως πολύ δύσκολο έργο, εκτός και αναλυθεί και συγκριθεί ο γενετικός κώδικας ενός τεράστιου αριθμού ανθρώπων.

Η νέα μελέτη προσπάθησε να κάνει ακριβώς αυτό και αποτελεί το μεγαλύτερο μέχρι σήμερα βήμα που έχει γίνει για την κατανόηση της επίδρασης των επιμέρους γενετικών παραγόντων στο ύψος. Όπως όμως δήλωσε ένας από τους συνεργαζόμενους ερευνητές, ο καθηγητής Τιμ Φρέιλινγκ της Ιατρικής Σχολής Πενίνσουλα της Βρετανίας, φαίνεται πως το ύψος «είναι πολύ πιο πολύπλοκο πρόβλημα» από ό,τι θεωρούσαν ως τώρα οι επιστήμονες, γι’ αυτό θα χρειαστούν ακόμα μεγαλύτερες μελέτες προκειμένου να κατανοηθούν οι βιολογικοί παράγοντες που καθορίζουν το ύψος.
http://www.skai.gr/news/technology/article/152972/vrethikan-gonidia-poy-kathorizoyn-to-ypsos-toy-anthropoy/